Krevní tlak určí, co se narodí. Kdy to bude kluk a kdy holka?

Kanadští vědci odhalili zajímavý vztah mezi tlakem krve u ženy a pohlavím jejího budoucího potomka. Ačkoli o tom, zda se narodí chlapec, či naopak holčička, rozhodují mužovy spermie, zdá se, že jejich výběr před splynutím s vajíčkem ovlivňuje žena svou fyziologickou reakcí provázanou s tlakem krve. Matky, které mají před početím nízký krevní tlak, totiž častěji plodí dívky, zatímco ty s vyšším krevním tlakem častěji chlapečky.

I když byly do analýzy tohoto vztahu započítány další proměnné jako věk, vzdělání, kouření a BMI, výsledky byly pořád stejně výrazné. Ženy s hypertenzí počaly a zplodily častěji syna, ženy s nízkým tlakem naopak dceru.

„U lidí rozhoduje o pohlaví dítěte mužova spermie. Mateřský krevní tlak jako faktor ovlivňující pohlaví plodu nebyl dosud pozorován,“ podotýká autor výzkumu doktor Ravi Retnakaran z Nemocnice Mount Sinai v Torontu.

Jak zvýšit šance?

Stále více párů v dnešní době trápí potíže s početím potomka. Nedaří se totiž tak rychle, jak by si představovaly. Za problémy s početím může stát řada nejrůznějších faktorů. A jedním z nich je i nezdravý životní styl. Dokonce i naše strava může šance na početí ovlivnit. Jaké potraviy zařadit na talíř, pokud jste se rozhodli začít se snahou o miminko?

1. Brokolici

Ne nadarmo se jí říká superpotravina. Obsahuje totiž tolik vitaminů, minerálů a antioxidantů, že jí málokterá zelenina může konkurovat. Z hlediska ženské plodnosti je cenná především vysokým obsahem kyseliny listové.

2. Sladké brambory

Ačkoli je to pro nás Čechy stále ještě tak trochu exotická surovina, těší se sladké brambory stále větší oblibě. A je to dobře. Pokud se snažíte počít dítě, určitě je do jídelníčku zařaďte. Obsahují totiž fytoestrogeny, které zlepšují reprodukční zdraví žen.

3. Avokádo

Je skvělým zdrojem vitaminu E, který pomáhá nejen ženám, ale také mužům, u nichž zvyšuje kvalitu a mobilitu spermií. A tak zvyšuje šance na otěhotnění.

4. Vaječný žloutek

Obsahuje cholin, který je velmi důležitou látkou pro správnou funkci ženských reprodukčních orgánů. Bohužel spousta z nás jej nemá ve stravě dostatek. A tak si klidně dopřejte jedno vajíčko denně. Zvýšíte tím nejen šance na otěhotnění.

5. Losos

Není žádným tajemstvím, že z lososa dělají jednu z nejzdravějších ryb omega-3 mastné kyseliny. A ty kromě jiného hrají důležitou roli i ve snahách o početí potomka. Dopřejte si alespoň jednou týdně (i když někteří odborníci doporučují i 3 porce za týden). Alternativou může být i tuňák, u něj ale vybírejte opravdu kvalitní zdroje.

6. Listové saláty

Prospívají nám na mnoha „frontách“, a tak není divu, že k nim patří i reprodukční zdraví. Obsahují totiž kyselinu listovou a železo, které vám mohou pomoci nejen s početí, ale jsou důležité i v samotném těhotenství. V rámci početí jsou důležité především pro zdraví vajíček i spermií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat