Děti a cukr? Jde to i bez něj

20.01.2017 | Děti a rodina

Nepřekonatelná chuť na sladké nás provází od dětství. Bonbony, sušenky, čokoláda. Kromě rychlé dávky energie je ale odměnou většinou spíše špatný vliv na zdraví. Nejsou to jen zuby, na kterých se množství cukru podepíše. Následky konzumace sladkostí jdou u dětí ještě dále.

Dávno je prokázáno, že cukr ovlivňuje dětskou psychiku, a má tedy vliv na změny v jejich chování. Děti „závislé“ na cukru se často projevují neklidem, poruchami soustředění. Dnes navíc pozorujeme i nárůst dětí trpících diabetem a obezitou.

Než bude pozdě

Sladkosti zařazujte do jídelníčku dětí co nejpozději. Nedávejte dětem sladkosti automaticky, aktivně je nenabízejte. Tak si na ně nebudou navykat. Hlídejte také, aby se sladkostmi neládovaly ve škole či školce. Některá vzdělávací zařízení pro nejmenší již cukrovinky ze svých jídelníčků zcela vyřadila.

„Sladkosti ve smyslu bonbóny, lízátka a různé cukrovinky jsou u nás ve školce zakázané. Děti je z výživového hlediska nepotřebují. Dětem se v prostorech školky sladkosti nepodávají a rodiče o tom informujeme už při nástupu do školky – máme to zakotveno přímo ve školním řádu. To se týká i dětských oslav narozenin, rodičům to připomínáme na třídních schůzkách a dáváme jim tipy na 'zdravé mlsání'. Žádáme je, aby s dětmi raději doma něco zdravého upekli nebo přinesli pro děti sušené či čerstvé ovoce, oříšky … Jednou maminka na oslavu svého syna vytvořila úžasnou květinu z čerstvého ovoce a děti byly nadšené. Stejně tak upozorňujeme rodiče, aby dětem nedávali sladkosti na výlety. Učitelé mají s sebou oříšky, rozinky či jiné sušené ovoce,“ říká Iveta Garciová, vedoucí školní jídelny Mateřské školy Semínko v Toulcově dvoře.

Buďte vzorem

Sladkosti dětem jednoduše nerozmluvíte. Určitě záleží na věku. Malým dětem, kolem pátého roku, máte ještě šanci vysvětlit, že sladké nedělá dobře bříšku a že si společně připravíte něco lepšího. Důležité je, jako u všeho ostatního, jít příkladem.

„Nemá smysl dětem zakazovat čokoládu, když ji sami ukusujete,“ upozorňuje Iveta Garciová.

Sladkosti jednoduše vyřaďte z jídelníčku, ale i z celé domácnosti. Zamyslete se i nad tím, jak dětem cukrovinky dopřáváte. Dostávají děti sladkosti „pouze“ za odměnu? I na to pozor. Dítě si tak navykne dostávat sladkost v souvislosti odměny nebo „bolestného“ a chápe ji jako něco naprosto pozitivního a automatického.

Jde to i zdravěji

Sladkých, ale přesto zdravých alternativ se dnes, v době bio trendů, nabízí hned několik. Ke snídani můžete dítěti připravit například různé druhy kaší (obilné, pohankové, rýžové …) sypané třeba rozinkami či oříšky. Ke svačině pak nejrůznější ovocné koláče, celozrnné záviny či sušenky, bílý jogurt s čerstvým ovocem nebo ovocné pyré bez přidaného cukru. Velkým hitem jsou dnes i různá smoothie připravovaná z čerstvého ovoce.

Důležité je vyřadit cukry i z pitného režimu. Neslaďte dětem čaje, nepodávejte jim limonády a jiné nápoje obsahující cukr či sladidla. Ovocné šťávy (bez přidaného cukru) vždy řeďte vodou, nejlépe v poměru 1 : 1. Rovněž obilné nápoje, které jsou dnes často vyhledávanou alternativou k mléku, chutnají sladce. Jako sladidlo volte například přírodní včelí med.

Nic se samozřejmě nemá přehánět a byla by škoda děti připravit o nové chutě. Navíc dítě nebude věčně žít v bublině, izolovaně od ostatních dětí. Později ve škole uvidí svačiny u svých spolužáků, ochutná a díky tomu se pak doma bude více dožadovat nových sladkostí. "Proto občas můžete dopřát ratolestem něco sladkého. Ovšem vždy si přečtěte složení a berte v potaz, že se vyplatí kvalita než kvantita. Volte raději dražší čokoládu s vysokým podílem kakaa než levnější a třeba pro dítě lépe vypadající cukrovinku," radí Iveta Garciová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat