4 hříchy, které byste u dětí neměli přehlížet

Malé děti jsou občas trochu neposlušné, to je prostě fakt. Ostatně jsme nebyli jiní, když nám bylo tolik co jim. A zatímco nad některým chováním můžeme mávnout rukou, u jiných „hříšků“ bychom tak benevolentní být neměli.

Ačkoli se některé typy chování zdají jako maličkost, na kterou snad ani nemá cenu plýtvat energií, mohou později přerůst ve větší problém. Proto bychom je jako rodiče neměli ignorovat, ale dát dítěti najevo, že jsme si daného chování všimli, a vysvětlit mu, proč s ním nesouhlasíme a proč by bylo dobré, kdyby to či ono již dál nedělalo.

A o kterých „hříšcích“ že to mluvíme?

Přehánění

Přibližně do čtyř let dítě není schopné tak docela rozeznat, co je pravda a co lež. Ovšem později už si moc dobře uvědomuje, co znamená upravit si skutečnost podle svého. A s oblibou to činí. Ne že by snad přímo lhalo, stává se spíše, že si pravdu trochu přizpůsobí. Nejčastěji tak, že přehání.

Že se nic tak hrozného neděje? Zatím jistě ne, ale do budoucna by se mohl objevit problém. Pokud dítěti neukážete, že je vždy lepší říkat pravdu a nebudete ho povzbuzovat v upřímnosti, hrozí, že nevinné přehánění přeroste ve lhaní v pravém slova smyslu. A to už problém být může.

Ignorování

Někdy nás děti zabavené hrou či pohádkou v televizi prostě nevnímají. Ovšem občas se stane, že moc dobře vědí, že na ně mluvíme, případně i to, co jim říkáme, ale rozhodnou se dělat, jako by nic neslyšely. A to už potíž být může.

Nikterak vážný problém se totiž s tím, jak dítě poroste, začne měnit v problém poměrně závažný. Z nevinného zlozvyku se může stát jakýsi boj o moc mezi vámi a vaším potomkem. Je lepší dát dítěti najevo včas, že takové chování nemůžete akceptovat.

Agresivita

Rozdováděné děti často neznají míru, a tak se jejich hry mohou z ničeho noc proměnit v poměrně agresivní dovádění. Některé děti pak hůře snášejí, že mají vedle sebe mladšího sourozence, a jsou schopné dát mu to najevo poměrně nebezpečnými výpady.

Pokud si všimnete agresivity ze strany svého dítěte, raději rychle zasáhněte a vysvětlete mu, že takové hry nebo takový přístup k bráškovi či sestřičce není možný a mohly by skončit špatně. Snažte se agresivitu dítěte co nejvíc korigovat, ať si do dospělosti nenese představu, že takový přístup je nejlepším řešením situací, které se mu nelíbí…

Přerušování

Když dítě cítí, že vám musí něco sdělit, je nedočkavé a nevnímá, že třeba mluvíte s někým jiným nebo zrovna řešíte něco jiného. Je na vás ukázat mu, že není možné mluvit jeden přes druhého nebo vyprávět, co právě běží v televizi, když telefonujete se svým šéfem.

Možná si říkáte, že skákání do řeči není ničím strašným, ale pokud ho nepodchytíte, může se nejen stát, že si tento zlozvyk váš potomek ponese až do dospělosti (určitě máte ve svém okolí někoho, kdo skáče druhým do řeči, takže víte, jak moc je to otravné), ale navíc ho nenaučíte dávat ostatním prostor a brát na druhé ohledy. A to jistě nechcete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat