Jak také můžete říct dítěti, že bude mít sourozence

Jak říct svému potomkovi, že bude mít bratříčka nebo sestřičku? Pokud se nechcete spolehnout jen na "tradiční" způsob (tedy že mu to prostě řeknete), můžete vyzkoušet některý z následujících tipů.

Koukni, co je na obrazovce!

Zvláště pro menší děti může být představa, že má maminka v bříšku miminko trochu matoucí. Zkuste jej tedy vzít s sebou na ultrazvukové vyšetření (je lepší zeptat se předem svého ošetřujícího lékaře, zda je to možné, většina však jistě nebude proti). Pokud nechcete brát dítě k lékaři, ukažte mu snímek z ultrazvuku a připojte náležité vysvětlení (ještě, že mají děti takovou představivost, některé ultrazvukové snímky jsou těžko čitelné i pro dospělé).

Kdopak to kope?

Jestliže jste s novinkou ohledně sourozence vyčkávali do doby, kdy se miminko ve vašem těle začíná hýbat, můžete toho využít a nechat svého potomka vyzkoušet, jak jeho nenarozený sourozenec kope. Názorná ukázka je někdy lepší než zdlouhavé vysvětlování.

Sladká novinka

Tenhle způsob sdělení vyzkoušela naše čtenářka Hanka – tak dlouho s manželem přemýšleli, jak originálně sdělit svému tříletému Jáchymovi, že mu za pár měsíců přibude bráška, až se rozhodli, že svému nenarozenému miminku „uspořádají oslavu“, jejímž hlavním hostem bude právě Jáchym. Hanka upekla dort ve tvaru zavinovačky, ozdobila jej modrou a bílou polevou, zabalila jako dárky dupačky a chrastítko, přidala i dárek pro Jáchyma a sobotní odpoledne věnovali s manželem a synem oslavě, na které malému vysvětlili, že bude mít sourozence. „Mělo to úspěch a Jáchym se na brášku hrozně těšil,“ vypráví Hanka.

Ty máš v bříšku miminko!

Některé děti dokáží odhalit pravdu i bez vašeho přičinění. Poznají, že se s vámi něco děje, že se měníte, a pokud mají alespoň nějaké znalosti (často stačí, aby se sourozenec narodil jeho kamarádovi ze školky), není pro ně těžké uhodnout, že za chvíli nebude jedináčkem. I na tuhle alternativu buďte připravení, dítě by si nemělo myslet, že před ním něco skrýváte.

A jak jste o příchodu sourozence řekli svému dítěti vy?

TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat