4 fráze, na které by mohli rodiče (konečně) zapomenout

Také jste se jako dítě zapřísahali, že až budete sami rodiči, nikdy nevypustíte z úst tu a tu větu? A najednou se přistihnete, že stejná slova, která jste tolik nesnášeli, pronášíte před svým vlastním potomkem. Která slova už bychom nikdy neměli opakovat?

Někdy zkrátka nemáme sílu ani náladu dítěti něco zdlouhavě vysvětlovat, a tak se uchýlíme k rychlému a pro nás jasnému vysvětlení. Jenže to, co je jasné a snadné pro nás, už vůbec nemusí být srozumitelné pro dítě.

„Protože jsem to řekl/a“

Chcete po dítěti, aby něco udělalo, nebo mu naopak něco zakážete. A tak nutně následuje na první pohled nevinná otázka: „Proč?“ Většinou vás dítě touto otázkou opravdu nechce naštvat, prostě chce znát důvod vašeho rozhodnutí. A protože nechcete nic vysvětlovat, pomůžete si únikovou demonstrací síly. Zkuste se ale zamyslet – nebylo tohle přesně to, co vás v dětství tolik vytáčelo? Takže se zastavte a vymyslete lepší odpověď.

„Jasný?“

Pakliže zakončíte příkaz dovětkem „jasný?“, dáváte tím najevo, že nestojíte o žádnou diskusi a naprosto vás nezajímá názor dítěte. Zkrátka mu nedáváte k jeho vyjádření prostor. A to je dost často škoda.

„Počkej, až to řeknu tatínkovi/mamince!“

Strašením druhým z rodičů docílíte dvou věcí – jednak na sebe prozradíte, že nejste schopni vyřešit situaci jako rodič sami, jednak děláte z nepřítomného partnera monstrum, kterého by se dítě mělo bát (případně tím dítě citově vydíráte, zvláště připojíte-li slova jako „jen počkej, jak bude smutná/ý“). Zkuste prostě řešit situaci na místě a sami, to má mnohem větší cenu.

„Dělej to, co říkám, ne to, co dělám já.“

Tenhle koncept výchovy je trochu postavený na hlavu. Dítě se učí především pomocí příkladů, a jestliže děláme něco, co mu zakazujeme, nejenže dítě zmateme, ale hlavně tím zcela podkopeme svou rodičovskou autoritu. Jak můžete účinně přesvědčit svého potomka, že kouření je nezdravé a nikdy by s ním neměl začít, když u toho zapalujete jednu cigaretu od druhé? A takových příkladů by se našla spousta. Není lepší začít u sebe?
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o přídavky na děti? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat