Štěstí si za ně nekoupíš. Co vše naučit děti o penězích

Peníze jsou velmi důležitou součástí života každého člověka. A tak bychom s nimi měli seznamovat i své děti. Finanční gramotnost je totiž mezi Čechy stále poměrně nízká. A to je třeba změnit. Nejde ale jen o to, aby se děti naučily s penězi zacházet. Vědět by o nich měly i další věci.

Na co ve „finanční výchově“ dětí nezapomenout?

Peníze nejsou nejlepší motivací

„Musíš se dobře učit, aby jednou mohl/mohla jít studovat a vydělávat hodně peněz!“ Jistě, není třeba si namlouvat, že velmi důležitým aspektem práce je, že nám umožňuje nosit domů peníze. Ale aby byly finance jediný kritériem při volbě povolání? To je trochu smutné. Práce by měla člověka také bavit a přinášet mu i jiná než finanční uspokojení.

Mimochodem, když už jsme u té motivace – někteří odborníci příliš nedoporučují ani praktiky mnoha domácností, kdy dítě dostává za provedení určité domácí práce finanční odměnu. „Když umyješ nádobí po snídani, dám ti 20 korun.“ Jistě, sice nejspíš docílíte vyleštěných talířů, ale děti by se měly na domácnosti podílet proto, že jsou její součástí. V budoucnu už jim nikdo za vytřenou podlahu platit nebude!

Peníze neznamenají úspěch

Dnešní společnost má často tendenci posuzovat člověka podle tučnosti jeho konta. Peníze jsou synonymem úspěchu, důkaz, že to člověk „někam dotáhl“. Jenže to je nesmysl. Copak je fotbalista úspěšnější než například záchranář v sanitce, který denně zachraňuje spousty životů? To asi těžko. A přesto je jejich příjem naprosto neporovnatelný. Lidské žití není jen o penězích a zásluhy jednotlivých povolání pro společnost se financemi rozhodně měřit nedají.

Peníze nezaručují štěstí

Kdo má peníze, je šťastný. Na první pohled se to tak skutečně zdá, ale realita může být dosti odlišná. Jistě, nemá cenu si nalhávat, že život se spoustou peněz není v mnoha ohledech snazší. Ale že by nutně musel být i šťastnější? To asi ne. Jsou lidé, kteří mají na rozhazování, a přesto by své konto vyměnili za zdraví své nebo svojí rodiny. Za možnost mít děti. Být šťastně ženatý či vdaná. Mít spoustu přátel, u kterých si je člověk jistý, že ho nechtějí jen zneužít kvůli penězům. To nejsou zas takové banality – vždyť právě na těchto aspektech se zakládá lidské štěstí. A ty nám peníze nezajistí.

Peníze nemusejí zajistit zdraví

Teď nemáme na mysli přístup ke zdravotní péči (který ostatně v České republice není na penězích až tak závislý, jako je tomu třeba v jiných státech). Člověk, který vydělává spoustu peněz, většinou své páci obětuje obrovské množství času. Je permanentně ve stresu, špatně spí, nad jeho jídelníčkem by výživový specialista zaplakal, má málo pohybu… A to se samozřejmě nutně odrazí i na zdravotním stavu. Infarkt v pětačtyřiceti, deprese, zažívací obtíže… I ty mohou být daní za peníze.

Peníze nekoupí lásku

Přátelství a láska jsou pojmy, do kterých peníze nemají přístup. Tedy neměly by mít. Jistě, jsou známé případy, kdy je jeden z partnerů s tím druhým jen pro peníze, případně kdy jsou bohatí lidé obklopeni známými, kteří by si jich za jiných okolností ani nevšimli. Ale je to skutečné přátelství a skutečná láska? Těžko. Ty totiž vznikají v osobní rovině, rozhoduje o nich osobnost a povaha lidí, nikoli jejich konto.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat