Zapnout pračku i šetřit peníze. Aneb co by mělo umět dítě v pubertě

Občas se zdá, že přinutit dítko, jež právě vstoupilo do svých teenagerovských let, k nějaké odpovědnosti či domácí práci, je nadlidský úkol. Ale u některých věcí se vyplatí být vytrvalí. Které dovednosti by měl zvládat každý puberťák?

Spořit peníze a hospodařit s nimi

V pubertě by mělo dítě již plně chápat, že peníze nepadají z nebe a rodiče nejsou kasička, k níž stačí natáhnout ruku. Že když něco chtějí, budou si na to muset ušetřit. Nezáleží na tom, zda budou mít studentské konto nebo budou spořit do prasátka. Hodnotu peněz se jim snažte vštěpovat odmalička, v pubertě se zaměřte na hospodaření s nimi.

Připravit jednoduchá jídla

Patnáctiletému dítěti už vážně nemusíte každé ráno mazat svačinu do školy – to by mělo s přehledem zvládnout samo. To samé platí i o vaření. Základní a jednoduché pokrmy by měl puberťák umět ukuchtit i bez vašeho dohledu. Nikdo po něm nechce, aby uvařil šestichodové menu, za které by se nemusel stydět ani profesionál. Ale přeci za vámi nepůjde pokaždé, když má hlad!

Vyprat prádlo

Zapnout pračku, třídit barevné a bílé prádlo, vybrat vhodný program (ideálně nějaký univerzální), pověsit a po uschnutí složit prádlo do skříně. Ano, tohle by měli vaši potomci měli zvládat nejpozději okolo 15. roku.

Budit se vypravit se do školy

Vzbudit se, vstát včas z postele, nasnídat se, provést základní hygienu, vybrat si oblečení a vyrazit do školy s dostatečným předstihem. To by mělo být v pubertě už samozřejmostí (a tak se můžete přestat cítit provinile, že odcházíte z domu dříve než vaše dítko a nedohlížíte na něj).

Dělat úkoly a učit se

Zatímco na základní škole bylo jasné, že s učením svému potomkovi pomůžete, na střední už by měl být schopen připravit se do školy i sám. Jistě, s problematickými předměty se stále může obracet na vás, nikdo ho neodmítne, ale stát nad ním neustále s bičem, to už by mělo být minulostí (tedy pokud to opravdu není potřeba).

Chovat se v přítomnosti dospělých

Puberťák by měl moc dobře vědět, že komunikace mezi dospělými lidmi se řídí určitými pravidly a že je třeba je dodržovat. Žádné skákání do řeči nebo nevhodné chování (hrubé výrazy apod.). Tyto zásady je dobré vštěpovat i menším dětem, ale u nich lze nějaké to „uklouznutí“ tolerovat.

Řešit krizové situace

Telefonní čísla na policii, záchranáře či hasiče vštěpujeme i malým dětem. U těch větších běžte ještě dál. Vysvětlete jim základy první pomoci, ukažte jim, jak efektivně používat obvaz nebo obinadlo, popište užívání základních léků (ale i jejich rizika), ukažte jim, kde je v blízkosti vašeho bydliště lékařská pohotovost, popište, jak se chovat například při autonehodě…

Pomáhat s úklidem

Domácnost obýváte společně všichni, a tak není důvod, aby se váš puberťák nepodílel na jejím chodu. Udržovat uklizený dětský pokoj či umýt po sobě nádobí by mělo patří k naprostému základu. Nicméně to neznamená, že by se dítě nemělo podílet i na dalších domácích povinnostech. Možná nebude nadšené, ale alespoň pochopí, že udržovat uklizený byt dá práci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat