Příliš plačící dítě snižuje výkonnost rodičů v práci

Někteří rodiče mají dítě téměř neplačtivé, jiní naopak žijí v domácnosti, kde se dětské volání o pozornost ozývá téměř bez přestání dnem i nocí. Děti se mezi sebou liší z mnoha vnitřních i vnějších důvodů, ovšem jejich vlastnosti můžou mít negativní vliv na výkonnost rodičů v zaměstnání. Příliš plačtiví potomci stojí otce i matky mnoho sil a projevuje se to pak na příjmech v zaměstnání.

Podle vědců z London School of Economics existuje vztah mezi tím, kolik času stráví doma rodiče uklidňováním potomka a kolik pak přinesou z práce peněz. Je zřejmé, že příliš plačtivé děti stojí rodiče mnoho sil a vyčerpání z nevyspání se pak projevuje na jejich výkonu v zaměstnání. A snížit příjmy může až o jedenáct procent.

Přitom vyčerpání z novorozence a péče o něj je zkušeností, kterou procházejí úplně všichni noví rodičové.

„Nedostatek spánku je zodpovědný za lidskou únavu a může podkopat ekonomický výkon v zaměstnání. Spánek je často přehlížen v souvislosti s ekonomickými modely, přičemž obnovuje lidské zdraví a ovlivňuje činnost a výkonnost mozku, pocity a celkovou pohodu,“ vysvětluje doktor Joan Costa-Font z London School of Economics.

Nedostatkem spánku trpí hlavně ženy

Jak se ale zdá, nebudou vyčerpáním z tišení plačícího dítěte a nedostatkem spánku trpět muži i ženy stejným dílem. Alespoň to naznačuje nedávný průzkum z amerického státu Georgia.

Tamní sociologové zkoumali u 5 805 dospělých, co má vliv na délku jejich spánku. U žen to bylo jen narození dítěte, s každým se riziko nedostatečného spánku zvýšilo o padesát procent. Sedm hodin spánku denně má jen osmačtyřicet procent matek, zatímco dvaašedesát procent bezdětných žen. Muži po narození dítěte nepřišli o svých osm hodin spánku denně. Jejich spaní narušuje pouze životní styl – konzumace alkoholu, kouření a pohyb.

„Tato nerovnost mezi pohlavími je výsledkem toho, kolik péče věnují ženy dítěti a domácnosti, zatímco muži v tomto ohledu stále odmítají přispět rovným dílem. Ženy tak vstávají dříve, aby nachystaly snídaně a svačiny a vypravily děti do školy. Jsou to také ony, kdo v noci vstávají k plačícím dětem,“ vysvětlují autoři z Georgian Southern University.

Muži jdou přitom proti sobě. Jsou to oni, kdo si často stěžují na to, že jim manželky neposkytují dost sexu. Jenže aby měla žena sílu a chuť na sex, musí být dostatečně vyspaná. Čím odpočatější žena je, tím větší má libido. Navíc už několik pracovišť z různých koutů světa prokázalo, že nejvyšší frekvenci souloží mají ty páry, v nichž muž rovným dílem přispívá k úklidu a údržbě domácnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat