Matky by po porodu neměly zapomínat ani na sebe

Narození dítěte je nejen v životě ženy velká událost. Jakmile se staneme matkami, celý svět se začne točit okolo drobečka v peřince. Ovšem to dost často znamená, že některé další oblasti našeho života trpí. Především zapomínáme samy na sebe. A to se nám může dříve či později vymstít.

Šťastná maminka rovná se šťastné děti. Ano, zjednodušeně řečeno to opravdu platí. Jen si všimněte, kolikrát vaše dítko „přebere“ vaši náladu a jak citlivě reaguje na váš stres či smutek. Proto byste se měla zaměřit nejen na to, aby bylo dobře na duši vaší rodině, ale také vám. Jak? Stačí často úplné maličkosti!

Chvíle jen pro sebe

Je jasné, že při vší péči o miminko si těžko vezmete „den volna“ a vyrazíte se někam rozmazlovat (i když představa je to jistě krásná a upřímně řečeno ne zcela neuskutečnitelná, tedy aspoň občas). Ale „ukrást“ si alespoň jednou týdně pro sebe nějakou tu hodinku, kterou věnujete jen sama sobě a tomu, co vás baví, to už je o něco realističtější. Tak pěkně na jeden večer svěřte robátko tatínkovi, babičce nebo kamarádce a udělejte něco pro sebe. I kdybyste si měla jen projít nákupní centrum nebo sednout s knížkou na lavičku do parku – i tyhle chvíle se počítají!

Revize povinností

Spousta žen má pocit, že když skončily na mateřské, očekává se od nich nejen bezchybná péče o dítě, ale také téměř profesionální údržba domácnosti. Stres z toho, že nestíhají zamést podlahu nebo vyprat, protože se věnovaly miminku, jim pak na duševní pohodě nepřidává. A tak se pěkně zastavte a všechny činnosti znovu zvažte. Které jsou nutné a které prostě vydrží, až na ně dojde řada? A se kterými bude lepší, když vám někdo pomůže? Mimochodem, spousta tatínků či dalších členů rodiny by novopečené mamince moc ráda pomohla, ale tak nějak je nenecháme…

Pohyb pro radost

Jistě, kolem miminka se nalítáte a naskáčete až dost, ale to neznamená, že byste si neměla vyhradit pár okamžiků také na nějaký jiný pohyb. Cvičení – i kdyby mělo trvat jen pár minut – totiž aktivuje ty správné hormony, jež zajistí, že se budete zase usmívat. Tak proč nezkusit třeba jógu, nějaké protahovací cviky či jen poskakování do rytmu hudby?

Podceňovaná kreativita

Nejste zrovna nadšenec do sportu? Nevadí, aktivně si můžete odpočinout i jinak! Ráda jste v dětství kreslila? Bavilo vás navlékat korálky nebo třeba plést náramky z bavlnek? Pak v sobě zase probuďte kreativního ducha! Nevíte, jak začít? Zkuste třeba antistresové omalovánky pro dospělé. Jak název napovídá, bude vám díky nim zase dobře na duši.

Romantická schůzka

Nezapomínejte ale ani na partnera a svůj milostný život! Alespoň jednou týdně se snažte vyhradit si pro něj nějaký ten čas. A dopřejte si romantickou večeři, procházku, večer v objetí u oblíbeného filmu… Nejste jen matka, ale také žena a partnerka. A to nejsou zanedbatelné role, i když se mohou zdát pod tíhou mateřství jako méně významné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat