Závislost na internetových videích se vyskytuje i u malých dětí. Jak jí zamezit?

V dnešním přetechnizovaném světě není výjimkou, když už i batolata svírají mobilní telefon a ovládají tablet či televizi lépe než leckterý dospělý. A i když si to jejich rodiče často nechtějí připustit, může i u malých dětí vzniknout závislost. Jak z toho ven?

Ty nejmenší děti velmi často propadají nejrůznějším videím na kanálech typu YouTube. Začíná to tím, že jim maminka nebo tatínek ve snaze na chvíli je zabavit pustí nějakou krátkou pohádku, a končí tím, že i tří- či čtyřleté dítě tráví u mobilu či tabletu hodiny času. Ano, klidně můžeme říci, že je na videích závislé. Co teď?

Konec internetu

Je to logické – když nepůjde internet, nepůjdou ani videa. A tak vypněte na svém mobilu či tabletu data, případně jejich zapnutí zabezpečte tak, aby je nemohlo dítě aktivovat.

Displej v nedohlednu

I bez internetu však bude mít vaše dítko stále na očích váš mobil, tablet nebo počítač. A tak je pěkně schovejte. Můžete si vypomoci i malou lží – třeba že telefon je rozbitý nebo že jste ho zapomněli v práci.

Lepší alternativa

Jak ale dítě zabavit? Nabídněte mu alternativu! Co třeba zkusit staré dobré pastelky nebo čtení? Můžete si ním jít ven na hřiště, hrát si s plyšáky či stavebnicí, zkrátka jeho pozornost odveďte tak, aby si ani nevzpomnělo, že nějaký mobilní telefon s videy existuje.

Živá videa

Mimochodem, v rámci zabavení dítěte můžete přizvat ona videa do hry. Tedy alespoň v přeneseném slova smyslu. Pokud vaše dítě například miluje nějaké krátké animované příběhy, od nichž se nemůže odtrhnout a pouští si je pořád dokola, zkuste se na chvíli proměnit i s ním v postavičky z oné pohádky. Zkrátka přehrávejte některé scénky naživo, vymýšlejte vlastní „scénář“. Děti jsou nesmírně kreativní, tak toho využijte! Ostatně i vy si užijete spoustu zábavy!

Malý kameraman

Mnohem lepší než nekonečné sledování videí bude pro vaše dítě, pokud se promění v kameramana a režiséra a bude společně s vámi natáčet krátké scénky, které samo vymyslí. Pak si ono video můžete spolu pustit. Uvidíte, že YouTube apod. budou brzy zapomenuty. A u vašeho dítěte opět přijde ke slovu kreativita.

Jen je dobré pamatovat, že většina domácích videí by měla domácími i zůstat a neměla by se dostávat na internet. Už i malým dětem je dobré vysvětlit zásady bezpečnosti „života na síti“!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat