Aromaterapie v těhotenství: Účinná úleva, nebo nebezpečí pro dítě?

Na tuto problematiku existují rozporuplné názory – někteří tvrdí, že esenciální oleje se nesmí během těhotenství vůbec používat, jiní v tom nevidí žádný problém a považují těhotenskou aromaterapii za zcela bezpečnou. Není pak divu, že jsou z toho těhotné ženy zmatené. Je tedy používání aromaterapie v těhotenství bezpečné, nebo mají kritikové pravdu?

Negativa

Obavy z užívání esenciálních olejů v průběhu těhotenství nejsou neopodstatněné – negativní účinky byly opravdu prokázány. Některé z olejů mohou působit stahy dělohy, dokonce až samovolný potrat. Esenciální oleje všeobecně by neměly být používány diabetiky – a protože mnoho žen po dobu těhotenství přechodně vykazuje známky diabetu, nelze jim používání olejů doporučit.

Negativní účinky tedy prokázány byly – ale už nebylo zkoumáno, zda byly dotyčné oleje užívány vnitřně nebo zvenčí. Je dobře známo, že žádný esenciální olej by se neměl užívat vnitřně, protože to může mít velmi neblahé následky. Jakým olejům se tedy po dobu vašeho těhotenství vyhnout?

    * Skořice
    * Cedr
    * Bazalka
    * Rozmarýn
    * Myrha
    * Jasmín
    * Máta peprná
(Jasmín může vadit během těhotenství, při porodu už jej ale použít lze.)

Všeobecně lze říci, že byste se měly během prvních čtyř měsíců těhotenství vyvarovat jakýchkoliv esenciálních olejů. A pokud byste se přece jen rozhodly je používat, měly byste kontaktovat zkušeného aromaterapeuta.

Pozitiva

Předpokládejme tedy, že už jste se rozhodli kladně, na základě doporučení někoho zkušeného. Aromaterapeut by vám měl být schopen říci, kterým olejům se vyhnout a které lze používat bez obav.

Výběrem správných olejů lze odlehčit při ranních nevolnostech. Tímto problémem trpí většina těhotných žen a je jistě dobré vědět, že aromaterapie jim může přinést kýženou úlevu. Aromaterapie dokáže bojovat i proti nechutenství, únavě, striím a jiným kožním problémům.

Něžná masáž s pomocí esenciálních olejů uklidňuje mysl a uvolňuje tělo. Vzhledem k divoké hormonální aktivitě ženského těla během těhotenství je prospěšné uklidnit a vyvážit rozbouřené emoce sladkou vůní esenciálních olejů.

Řeďte oleje více, než jste byli doposud zvyklí, a vše by mělo být v naprostém pořádku. Pro období těhotenství jsou vhodné následující oleje:

    * Kadidlo
    * Heřmánek
    * Bergamot
    * Levandule
    * Ylang Ylang

Jak jsme si tedy řekli, pro používání esenciálních olejů v těhotenství platí pozitiva i negativa. Negativa mohou být velmi výrazná a nelze je podceňovat – je naprosto nezbytné poradit se před použitím se zkušeným aromaterapeutem.

Stejně jako negativa, i pozitiva mohou být výrazná – pokud objevíte ten správný olej, výsledky se dostaví okamžitě. Vše závisí jen na tom, jste-li ochotni podstoupit určité riziko. Mnohé ženy se o používání esenciálních olejů v těhotenství vůbec nezajímají, jiné s aromaterapií začnou po uplynutí určité doby. Zásadou zůstává – zjistěte si co možná nejvíce předběžných informací a následujte vedení profesionálů.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.

Zdroj: www.scentit.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat