Relax pro vaše tělo i mysl? Řekněte si o aromaterapeutickou masáž!

Aromaterapií nazýváme terapii pomocí esenciálních olejů. Esenciální olej je aromatická esence získaná destilací z rostlinného materiálu. Esenciální oleje se vyznačují nejrůznějšími účinky na tělo, ducha i mysl.

Některé působí jako analgetika, jiné mají uvolňující účinky, přičemž většina funguje antibakteriálně. Mohou působit jako sedativa nebo naopak jako stimulanty a často se využívají v péči o pleť a pro své hojivé účinky. V terapii je lze využívat nejrůznějšími způsoby – jako koupele těla nebo jednotlivých končetin, v saunách, při inhalacích, v podobě pleťových mlék nebo krémů. Snad nejčastější aplikací je ovšem aromaterapeutická masáž.

Jak pomáhá?

Aromaterapeutická masáž je vysoce účinná metoda vhodná například pro odbourávání stresu. Esenciální oleje působí přímo na nervový systém a inhibují systémy, které jsou zodpovědné za vylučování stresových hormonů.  Krom toho už samotná masáž stimuluje krevní oběh, čímž dochází ke zvýšení dodávek kyslíku a živin jednotlivým orgánům; masáž aktivuje i lymfatické cesty, které z tkání odvádějí zplodiny a jsou také důležitou součástí imunitního systému našeho těla. Aromaterapeutická masáž je uznávaným prostředkem boje proti stresu a chorobám z něj vyvstávajícím.

Oleje

Aby byla aromaterapie opravdu efektivní a prospěšná, je třeba dobře zvážit, jaké esenciální oleje pro léčbu použijeme. Výběr s přihlédnutím k efektivitě se bude u jednotlivých osob nepochybně různit. Vyzkoušejte si, které esenciální oleje vám vyhovují, které vám opravdu pomáhají se uvolnit, odstranit stres a neduhy s ním spojené. Uvědomte si, že každý z olejů má trochu jiné účinky na tělo, ducha i mysl. Některé působí protizánětlivě, jiné uvolňují a uklidňují, další naopak oživují apod. Kombinovaného účinku dle vašich potřeb lze dosáhnout smícháním 2–3 olejů s různými základními vlastnostmi. Rozmíchejte a nařeďte je s neutrálním olejem a dávejte přitom pozor na překročení doporučených dávek.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Mastná či suchá pleť? Umíchejte si masku doma!

Masážní techniky

Pro vyzkoušení účinků esenciálních olejů není třeba aplikovat masáž celého těla. Stačí namíchaný olej vmasírovat na určité místo, které vás trápí – ať už jsou to namožené nebo přetažené svaly, ztuhlá šíje nebo ucpané dýchací cesty. Při automasáži se doporučuje vést pohyby jemným tlakem, směrem k srdci, čímž se povzbuzuje krevní oběh. Masáž břicha se provádí po směru hodinových ručiček, což souvisí s rozmístěním vnitřností v břišní dutině.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Tipy a triky, jak zatočit s popraskanými patami

Mezi oblíbené aromaterapeutické masážní techniky patří:

Švédská masáž
Tuto masážní metodu zavedl švédský profesor Ling. Je vhodná k navození pocitu dobré nálady a pomáhá snižovat emocionální vypětí a fyzický stres.

Nervosvalová masáž
Nervosvalová masáž patří k základním technikám aromaterapie a vznikla díky práci Stanleyho Leifa. Cílem této masáže je nastolit rovnováhu autonomního nervového systému jako celku.

Lymfatická masáž
Tato masáž napomáhá proudění lymfy a lze ji aplikovat v rámci aromaterapie. Je obzvláště prospěšná v procesu detoxikace těla a posílení imunitního systému.

Akupresura a Shiatsu
Metody, které se zaměřují na bodovou masáž. Cílem je odblokovat akupunkturní dráhy bez použití jehel a jiných invazivních prostředků. Oproti akupunktuře má výhody například v tom, že osoba může být při masáži oblečená.

Reflexologická masáž
U tohoto typu masáže je kladen důraz na masáž a manipulaci s určitými body na nohou (ale i na jiných místech těla), které by měly mít přímý vliv na funkci vnitřních orgánů. Masáž těchto bodů má zlepšovat činnost daných tělesných orgánů.

Zdroj: www.scentit.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat