Kdy vyhodit make-up? Budete překvapená!

Je to trochu jako s oblečením – někdy si zkrátka koupíte nějaký kousek, který se v obchodě zdá jako skvělý nápad, ale pak už navěky zůstane v šatníku, protože to byl zkrátka omyl, ale vy ho přesto nevyhodíte, protože co kdyby jednou… A ruku na srdce – neleží pár archivních kousků i ve vašem šuplíku s kosmetikou?

Zná to téměř většina z nás – ten make-up se pod zářivkami jevil jako poměrně světlý, jenže na denním světle je to průšvih. Ale nebyla by škoda ho vyhodit? Určitě se bude hodit, až se v létě pořádně opálím. Zajímavé je, že se skoro můžete vsadit, že se od té doby po několik let v podstatě neopálíte, a pokud ano, rozhodně ne do odstínu, ke kterému by se onen make-up „na potom“ hodil.

U již zmíněného oblečení vlastně nakonec ani o nic moc nejde (krom vyhozených peněz a zbytečně zabraného místa ve skříni), nanejvýš po pár letech vytáhnete „povedený“ kousek ze šatníku, zkusíte s ním vyjít na ulici, vydržíte udivené pohledy kolemjdoucích (z 80 % si je sice jen namlouváte, ale co s takovým oblečením…) a pak jej darujete charitě. Jenže několik let starou kosmetikou si můžete pěkně zavařit.

Takže kdy je ta správná doba se s kosmetikou jednou pro vždy rozloučit?

Parfém: 2 roky
U parfému ani tak nejde o vaše zdraví jako o skutečnost, že po určité době vyprchá (zvláště pokud jej používáte často – s každým stříknutím se do lahvičky dostává i trochu vzduchu). Pokud chcete vonět tak jako první den, kdy jste ho koupila, rozhodně byste neměla používat parfém starší než 2 roky.

Korektor: 1 rok

Po uplynutí této doby se může změnit nejen odstín, ale může dojít i k jeho „zkažení“. Navíc vzhledem k tomu, že jím zakrýváme většinou problematická místa pleti, je rovněž nositelem celé řady bakterií (především klasický korektor v tužce, jenž s naší pokožkou přichází do styku přímo).


Neničte si zbytečně pleť prošlými kosmetickými přípravky.

Make-up: 12 až 18 měsíců
Pokud máte make-up na bázi vody, je třeba se s ním rozloučit po roce, pokud na bázi oleje, vydrží i rok a půl.

Rtěnka: 2 až 4 roky
Záleží na jejím složení a také způsobu skladování, ale platí, že v okamžiku, kdy budete mít pocit, že se změnila chuť rtěnky, už ji nepoužívejte a bez milosti ji vyměňte. Zkažená rtěnka (navíc díky přímému kontaktu se rty po čase plná bakterií) není nic, co bychom si chtěli nanášet právě na ústa…

Řasenka: 3 měsíce
Je to tak. Maskara má od chvíle, kdy ji poprvé použijete, velmi omezenou životnost. Po uplynutí této doby ztrácí nejen své vlastnosti, ale navíc je živnou půdou pro nejrůznější bakterie apod., které nám v oblasti očí dokáží pěkně zavařit.


Už jste se podívala, kolik archivních kousků leží ve vašem šuplíku s kosmetikou?

Oční stíny: až 3 roky
Oční stíny (myšleno sypké, nikoli krémové, u nich platí podobná pravidla jako pro make-up) jsou poměrně trvanlivé, takže s jejich vyhozením nemusíte zas tak spěchat.

Pleťový krém: 6 až 12 měsíců
Pokud používáte krém z kelímku, budete se s ním muset rozloučit po půl roce – nabíráte jej totiž prsty, čímž do něho zanášíte nečistoty a přispíváte k tomu, že se dříve znehodnotí. Pokud máte krém v balení s pumpičkou, můžete si jej užívat i celý rok.

Krém na opalování: 1 rok
Obecně platné pravidlo zní, že krém na opalování vám v pohodě vydrží až rok po otevření.

Lak na nehty: 1 rok
Po roce se začínají jednotlivé složky laku oddělovat a navíc může lak buď houstnout, nebo naopak řídnout, takže jeho nanášení ani konečný vzhled na vašich nehtech nebude nijak přitažlivý…
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat