Nebojte se pustit dítě do školky v přírodě

15.04.2010 | Děti a rodina

Na jaře vyráží spousta mateřských a základních škol s dětmi na pobyty v přírodě. Většina dětí se tak poprvé dostane do cizího prostředí bez rodičů. Jak zvládnou, že nespí ve své postýlce a nemají blízko maminku? A jak to zvládneme my, rodiče?

Pro ty, které čeká letos „křest ohněm“ v podobě školy v přírodě (a platí to jak pro děti samotné, tak pro jejich rodiče), máme pár rad, jak se na pobyt mezi vrstevníky a bez doprovodu rodičů připravit.

Možná jsou vaše děti ostřílení táboroví skauti, možná ještě nikdy mimo domov samy nebyly. Jak tedy potomka připravit tak, aby z pobytu v přírodě nemělo dítě celoživotní trauma? I když je vaše dítě zvídavé a doma se tváří jako frajer, který vše zvládne sám a nejradši by se bez vás obešel úplně, střet s realitou bývá často opačný a doprovázený potoky slz. Děti zvláště v předškolním věku jsou zvyklé na takřka dennodenní kontakt s matkou, potřebují pohladit, konejšit a mazlit. A najednou se ocitnou někdy i dva týdny samy bez možnosti návratu do máminy náruče.

Nerozhodujte bez dítěte

Pokud dostanete nabídku pobytu v přírodě pro své dítě, zkuste to nejprve probrat přímo s ním, zda se mu vůbec chce jet. Pokud má ve školce nebo škole kamarády, kteří se akce zúčastní, je jasné, že se potomek nebude chtít nechat zahanbit a dobrovolně ze sebe udělat mamánka, co radši zůstane doma. Jestliže se ve školce moc nekamarádí, zkuste ho přesvědčit, že pobyt na čerstvém vzduchu pro něj bude skvělý, že si odpočine od školy a naučí se být samostatný. Můžete mu třeba slíbit, že když to zvládne, dostane vlastní klíče od domu a bude moct chodit ze školy sám a nečekat v otravné družině na vaše vyzvedávání. Zkuste ho prostě motivovat. I když vy možná máte pár pochybností, bude pobyt pro vaše dítě ve výsledku přínosem.

Pozdrav od maminky

Než na svůj první výlet vyrazí, připravte si pohledy a dopisy. Nemusíte je posílat, stačí, když je napíšete dopředu a dáte před odjezdem paní učitelce. Malý potomek samou radostí z pozdravu jistě nebude studovat datum odeslání ani razítko na známce. Naopak bude mít s vámi neustálý kontakt a nebude si připadat opuštěný a „odvezený za trest kamsi do lesa“. Nezapomeňte, že i tomu největšímu zlobivci z celé školky i té nejsamostatnější holčičce, se bude na škole v přírodě stýskat. A ještě jeden trik od maminek, které vypravují potomky do divočiny: tajně jim do batohu nebo kufru vsuňte dopis, který děti objeví až při vybalování. Budou mít radost a pocit, že na ně opravdu myslíte. Smutku z odloučení nikdy nedokážete úplně zabránit, ale předejít se mu dá i tím, že při loučení dítě ujistíte, že se na něj budete moc těšit. Je dobré vyvarovat se dlouhého loučení, které může odjezd zkomplikovat.

Co zabalit do kufru

Pokud nevíte, co zabalit do kufru, vsaďte na praktičnost a pohodlí potomka. Není důležité vozit do přírody značkové a moderní outfity, dítě se často zamaže, tričko se roztrhne a potomek se akorát bude stresovat, co tomu řeknete, až se vrátí domů. Podle samotných učitelek je nejlepší praktické oblečení s málo zapínacími knoflíky, pohodlné a prodyšné. Kalhoty na gumu a boty na suchý zip, mikina přes hlavu a nepromokavá větrovka, jsou podle vychovatelek tou nejlepší volbou. Dítě potřebuje hlavně pevnou obuv, dostatek triček, ponožek a spodního prádla na výměnu. Vůbec nevadí, když rodiče dají dítěti trička, která už mají něco za sebou. Neměli by si dělat iluze, že dítě doveze všechno v pořádku a třeba něco neztratí. Podle rodičů dětí je i dobré tak týden po skončení pobytu udělat neformální „třídní schůzku“ a vyměnit si věci, které děti omylem sbalily do svého kufříku.

Neřešte, jestli si mění ponožky a čistí zuby

I když zabalíte dítěti dostatek věcí a tričko na každý den a ponožek raději o něco víc, smiřte se s tím, že třeba bude váš, do té doby vyvoněný školák, chodit celý pobyt jen v jednom tričku (a to v tom lepším případě). Rodiče často při vybalování věcí zjistí, že sáček s ponožkami nebo spodním prádlem zůstal netknutý. A ponožky, které dítě nosilo celou školku v přírodě, skoro samy stojí v polobotkách. S tím už zpětně nic neuděláte, ale zkuste dítěti vysvětlit, že věci se mají měnit denně a pračka už se na jejich špinavé oblečení těšila a teď bude smutná. Ale aspoň jste zjistili, co bude dobré v chování vaší ratolesti dohnat. Rodiče radí předejít těmto zlozvykům tím, že dítěti do školky v přírodě pořídíte prádlo, které je nadepsané dny v týdnu, nebo které má zajímavé a hlavně různé obrázky. A před odjezdem si popovídejte o tom, že je dobré denně si vzít čisté spodní prádlo.

S hračkami to nepřehánějte

Aby dítě netrpělo přílišným smutkem, radí zkušené učitelky dát dítěti plyšové zvíře nebo oblíbenou panenku nebo mp3 přehrávač s namluvenými pohádkami před spaním. Ale jak samy vychovatelky podotýkají, vycestovat s drahou elektronikou na školu v přírodě není moc chytré. Dítě si své věci ještě nedokáže svědomitě ohlídat a nejmodernější technické hračky zbytečně vyvolávají žárlivost u ostatních spolužáků, které podobné vymoženosti nemají. Dalším tipem může být vybavit děti blokem a pastelkami a poprosit je, aby si kreslily deník, co v průběhu školy v přírodě dělaly. Po návratu si můžete o zážitcích lépe povídat nad namalovanými obrázky a bude to skvělá památka do dalších let.

Nezapomeňte na léky

Pokud vaše dítě trpí nějakými zdravotními potížemi, nezapomeňte na to upozornit učitelku a zdravotníka a vybavte potomka dostatkem všech léků. Poproste dozor, ať dohlédne na to, aby léky užíval. Často se totiž může dítě s polykáním prášků před kamarády stydět, proto vymyslete s učitelkou způsob, kdy a kde bude moci medikamenty užívat v soukromí. Jestli dítě trpí cestovní nevolností, bojí se pavouků nebo nějakých zvuků, měla by to učitelka také vědět.

Konečně volno

Smutek z odloučení nepadá jen na děti, ale často mu podlehnou i rodiče. Je dobré vymyslet si nějaký program, kterým zaplníte volný čas, protože až se vám výletník vrátí domů, bude po volnosti. Volný týden nebo dva jsou ideální třeba na vyřízení restů. Zajděte si na manikúru, ke kadeřnici a udělejte si s partnerem romantický večer jen ve dvou. Rozhodně se všechny dny nevěnujte tomu, že budete uklízet dětský pokojíček a byt. Zkuste si volné dny užít, další budete mít až při příští školce v přírodě.

Jistě máte před prvním vysláním potomka do přírody strach, nezapomeňte ale, že školami v přírodě, tábory i lyžařskými kurzy jsme si všechny prošly a i přes pár počátečních karambolů je, myslím, můžeme hodnotit jako přínosné. Dítě se naučí být chvíli bez rodičů, osamostatní se, stmelí se kolektiv a třída se obohatí o společné zážitky a průšvihy. No posuďte samy, že když se sejdete se spolužáky, tak i po mnoha letech probíráte „klukoviny“ a trapasy, které jste vyvedly na škole v přírodě a společně se tomu smějete.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat