Malý předškolák. Co mu naložit na talíř

25.08.2017 | Děti a rodina

Výživa hraje rozhodně velmi důležitou roli v celkovém vývoji dítěte. Rodiče by ji neměli brát na lehkou váhu, protože tvoří základ pro celý budoucí život. Špatné stravovací návyky vedou ke špatnému vývoji a neprospívají psychické, ani fyzické stránce dětského organismu.

Jak naučit děti správně jíst a dodržovat jednoduché zásady už od raného věku?

Vsaďte na pestrost a pravidelnost

Nemá-li dítě ze zdravotních důvodů žádná potravinová omezení, je pro jeho vývoj nejvhodnější sestavit jídelníček tak, aby byl především pestrý. Každý den by se na jeho talíři měla objevit čerstvá zelenina a ovoce. Dětskému i dospělému organismu prospívá také pravidelné zařazování ryb do jídelníčku. Své místo by si zde měly najít i luštěniny.

Při vaření se vyplatí používat hlavně čerstvé potraviny. Naopak velmi omezte přidané cukry a sůl. Taktéž dětem neprospívají smažená jídla, ztužené tuky, různá aditiva a konzervanty.

Dítě by mělo jíst určitě pravidelně, tím se myslí alespoň 5krát denně po menších porcích, což zabrání pocitu hladu. Rovněž by se nemělo zapomínat na dodržování pitného režimu, jehož převážnou součástí by měla být čistá voda.

Nechutná? Třeba příště

S dětskými chutěmi to není úplně jednoduché. Některá jídla si děti oblíbí hned napoprvé, u jiných trvá zase trochu déle, než jim přijdou na chuť. Nechte děti potraviny ochutnávat, ale nenuťte je jíst velké množství, pokud jim jídlo zrovna nechutná, posílili byste tak totiž jejich odpor. Neoblíbené jídlo však hned z jídelníčku nevyřazujte a zkuste je po čase dítěti nabídnout znovu a třeba v kombinaci s jinou potravinou či v jiné úpravě. Dětem obecně trvá déle, než si na některé chutě zvyknou a to, co jim nechutnalo včera, si třeba příští týden oblíbí.

Problém sladkosti

Sladkosti s přidaným cukrem jsou něco, co dítě útlého věku z výživového hlediska opravdu nepotřebuje. Pokud chcete dětem dopřát něco dobrého na zub, určitě je lepší to řešit ovocem v čerstvé či sušené podobě, případně ovocným pyré, nebo třeba oříšky. Můžete také například zkusit s dětmi něco zdravého upéct. Když jej do přípravy zapojíte, určitě mu pak výsledné jídlo bude více chutnat.

Pustit se můžete do domácího perníku s jablky, pohankových palačinek či mrkvového koláče. Preferujte čerstvé potraviny a vyhněte se zbytečnému cukrování a polevám. Místo cukru můžete využít i kvalitní sirupy (třeba javorový či datlový), med nebo džemy s vysokým podílem ovoce a bez přidaného cukru.

Jděte příkladem

Nejlépe dítě naučíte zdravému životnímu stylu, budete-li sami jeho zásady dodržovat. Tedy, pokud nechcete, aby dítě jedlo sladkosti či bramborové chipsy, ani vy sami byste je před ním neměli konzumovat. Stejně tak velmi záleží na tom, jaké potraviny vidí dítě doma, protože takové bude s největší pravděpodobností volit i v budoucnu. Pro dítě jste vzorem, ke kterému vzhlíží a napodobuje jej ve všech směrech svého života.

Vysvětlujte

V prosazování zdravé stravy určitě dětem nezapomeňte vysvětlit, proč je pro ně důležitá a jaký je její význam pro lidské tělo. Nejlepší je děti do samotné přípravy jídla zapojit a ukázat jim jakou má jídlo hodnotu. V rámci prosazování pestré stravy by dítě mělo poznávat co nejvíce chutí a zkoušet nové potraviny. Vyplatí se děti učit, co nám příroda naděluje a jaká je vlastně cesta surovin k našemu talíři, jak je tím ovlivněna krajina a zvířata i jak původ jídla a jeho kvalita ovlivňuje životní prostředí.

Máte-li tu možnost, ukažte dětem, jak potraviny rostou a odkud se berou na našem stole. Můžete je zapojit do sklízení ovoce a následně společně upéct ovocný koláč. Děti to nejen bude bavit, ale poznají jednotlivé suroviny a vlastně tak zjistí, jak určité pokrmy vznikají. V neposlední řadě si při vaření procvičí jemnou motoriku. Alternativou mohou být také vlastnoručně vypěstované bylinky doma v květináči nebo návštěva farmy spojená např. s výrobou a ochutnávkou mléčných výrobků.

Autorka: Bc. Iveta Garciová, vedoucí školní jídelny Mateřské školy Semínko







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat