Antioxidanty z borůvek zlepšují komunikační dovednosti u dětí

Bobulové ovoce je jedním z nejzdravějších typů plodů, které můžeme konzumovat. Mezi nimi absolutně vynikají borůvky, protože obsahují velmi mnoho flavonoidů fungujících v těle jako silné antioxidanty. Podle vědců z Readingu tyto fenolické látky působí blahodárně především na mozek a u dětí zlepšují schopnost komunikace a verbální inteligenci.

Vědci z University of Reading experimentálně prokázali, že tři hodiny po konzumaci borůvek se výrazně zvýší výkonnost mozku u dětí a zlepší především reakční čas, komunikační dovednosti a jazyková inteligence.

„Použili jsme zrovna borůvky, protože jsou velmi bohaté na flavonoidy, které se nacházejí také v jiných druzích ovoce, zeleniny a čaji… Naše nejnovější důkazy naznačují, že konzumace ovoce a zeleniny, čaje, kávy a dokonce hořké čokolády může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce člověka,“ uvedla k výzkumu profesorka Claire Williams z University of Reading.

Pro lepší výsledky ve škole

Flavonoidy z borůvek neposilují pouze schopnost komunikace a verbální inteligenci u dětí. Podle předchozího výzkumu Claire Williams mohou také zlepšit školní výsledky našich potomků.

„Základní škola je zásadní období ve vzdělávání a sociálním vývoji dítěte. Tyto výsledky naznačují velmi silně, že konzumace potravin bohatých na flavonoidy, jako jsou divoké borůvky, může pomoci celkovému výsledku žáka,“ tvrdí profesorka Williams.

V experimentech s žáky základní školy prokázala, že ve dnech, kdy pili borůvkovou šťávu, měli lepší výsledky v kognitivních testech. Nejlepších výsledků bylo dosaženo ve dni, kdy děti pozřely asi šálek a půl divokých borůvek.

Borůvky jsou dobré také sušené, mají stejný obsah všech účinných látek a lze je tak dlouho skladovat bez přídavku cukru. Džemy a zavařeniny jsou méně vhodné, protože obsahují přidaný cukr.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat