Smutná statistika. Týrání u nás zažívají desetitisíce dětí

19.11.2017 | Děti a rodina

Týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí v Česku každoročně přibývá. V loňském roce bylo nahlášeno 9 416 případů (zdroj: MPSV). Odhaduje se, že skutečný počet je 10x vyšší. Ročně dokonce na následky špatného zacházení několik dětí zemře. Alarmující je, že fyzického, psychického a sexuálního násilí se přitom na dětech nejčastěji dopouští někdo z rodiny dítěte nebo z jeho nejbližšího okolí.

Dětské krizové centrum (DKC) už 25 let pomáhá dětem trpícím syndromem týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte (tzv. syndrom CAN: Child Abuse and Neglect). Nejčastěji řeší případy sexuálního zneužívání dětí (25 %), násilí souvisejícího s rozvodem rodičů (22 %) nebo ohrožujícího chování dospělých (20 %), například z důvodu alkoholismu či drogové závislosti či jako důsledku gamblerství.

Případy násilí páchaného na dětech

* Sexuální zneužívání: 25 %
* Rozvodová problematika: 22 %
* Ohrožující prostředí: 20 %
* Fyzické týrání: 8 %
* Psychické týrání: 2 %
* Jiná problematika: 23 %
Zdroj: Dětské krizové centrum

„Valná většina případů zůstane skryta. Sexuálním zneužíváním jsou dnes ohroženy děti už ve věku 3 až 6 let. Dle statistik Dětského krizového centra jsou pachatelé sexuálního zneužívání osoby z rodiny (62 %) a lidé z blízkého okolí (27 %). V případech fyzického týrání se dokonce jedná o členy rodiny v 93 % případů a u psychického týrání to je 94 %. Nahlášených a řešených případů každoročně přibývá. Musíme velmi šetrně pracovat nejen s oběťmi, ale i s celým rodinným systémem, protože jakýkoli necitlivý krok může mít zdrcující vliv na celou rodinu,“ shrnuje pětadvacetiletou praxi Zora Dušková, klinická psycholožka a ředitelka DKC.

20. listopadu 1989 byla přijata Valným shromážděním OSN Úmluva o právech dítěte, mezinárodní konvence stanovující občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní práva dětí. Česká republika implementovala Úmluvu o právech dítěte do svého právního řádu v roce 1991 na základě zákona č. 3/1993 Sb. Ratifikací Úmluvy o právech dítěte přijala povinnost zařadit ji do svých legislativních norem a dbát na dodržování zásad uvedených v Úmluvě. Zároveň se zavázala, že každých pět let podá podrobnou zprávu Výboru OSN pro práva dětí o stavu dětské populace a naplňování dětských práv.

„Je zarážející, že ač opakovaně Výbor doporučuje ČR ustanovení nezávislého dětského ombudsmana, ČR nadále chybí nezávislý orgán monitorující realizaci Úmluvy. Pracovníci Dětského krizového centra dlouhodobě chrání a prosazují práva svých dětských klientů. Nadále je však zjevné, že dětská práva v ČR zůstávají na okraji pozornosti zúčastněných subjektů,“ reaguje Veronika Andrtová, zástupkyně ředitelky DKC.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat