Sportující děti mají vyšší IQ a lepší výsledky ve škole

Vědci ze španělské Granady prokázali pozitivní vztah mezi aktivním pohybem u dětí prvního stupně základní školy a rozvojem šedé hmoty v mozku a vyšší inteligencí. Děti ve věku osm až jedenáct let, které sportují, mají více šedé hmoty v devíti různých centrech mozku. Mají také vyšší IQ a lepší výsledky ve škole.

Studie je první svého druhu, která přináší silné vědecké důkazy o vlivu cvičení na vývoj struktur v mozku. A to má samozřejmě důsledky jak pro školní výsledky, tak budoucí kariéru a život dítěte. Jinými slovy, podporovat k jakémukoli pohybu své potomky je dobré nejen pro jejich fyzické zdraví, ale také pro rozvoj inteligence a myšlení.

Cvičení pozitivně souvisí s rozvojem premotorické kůry, parahippokampálního závitu, hippokampu, dolního spánkového závitu a dalších struktur. Všechny tyto oblasti řídí učení, sociální empatii, imitaci, paměť a myšlenkové operace.

„Náš výzkum odpovídá na otázky, zda se mozek dětí s lepší fyzickou kondicí liší od dětí, které mají horší fyzickou kondici a zda to ovlivňuje jejich školní výsledky. Odpověď je krátká a silná: ano, fyzické cvičení u dětí souvisí přímo s rozvojem důležitých mozkových center a ovlivňuje jejich výkony ve škole,“ tvrdí profesor Francisco Ortega z Univerzity v Granadě.

Jak ho povzbudit?

Patří váš potomek spíše mezi malé pecivály, kteří nejraději tráví odpoledne ve společnosti počítače či mobilního telefonu? Pak v něm zkuste lásku k pohybu probudit! Jak?

Příklady táhnou

Několikrát potvrzený fakt, že je dítě aktivnější, má-li aktivní i rodiče, je zkrátka nutné vzít na vědomí. Budete-li svého potomka kritizovat pro lenost a negativní vztah k pohybu, zatímco budete ovladačem přepínat programy na televizi, příliš velký efekt to mít nebude… Zkrátka ze sebe budete muset udělat modelový příklad. Nikdo po vás samozřejmě nemůže chtít, abyste například začali chodit do baletu nebo hrát hokej (i když fantazii se meze nekladou), stačí, když s dítětem budete chodit ven, na výlety, procházky, do bazénu apod. Prostě se zapojte.

Fandit, fandit, fandit

Vaše dítko konečně začalo praktikovat nějaký ten sport? Pak se k němu chovejte, jako byste doma měli druhého Romana Šebrleho, Kateřinu Neumanovou, Emila Zátopka nebo třeba Jaromíra Jágra. Zkrátka obdivujte a povzbuzujte. Je prokázáno, že zvýšíte-li dítěti sebevědomí a budete-li ho utvrzovat v tom, že je ve sportu dobré, zvýší se pravděpodobnost, že se tak skutečně stane. Navíc každý rád dělá to, v čem je dobrý (nebo v čem si myslí, že je dobrý).

Stanovte hranice

Trápíte se tím, že vás potomek tráví příliš mnoho času u televize nebo na počítači? Není nic jednoduššího než nastavit jasný limit, jak dlouho u nich bude moci denně sedět. Že se to nejspíš neobejde bez křiku a nepříjemných scén (je třeba si uvědomit, že i na elektronice je možné vypěstovat závislost)? S tím se prostě musíte smířit. Buďte ale důslední a neoblomní. Vy určujete pravidla. A navíc, děláte to pro dobro svého potomka, i když si to zatím neuvědomuje, jednou vám bude vděčný (stačí, když si vybavíte, jak ve třídě trpěl váš obézní spolužák… každý nějakého měl, pokud jím sám nebyl).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat