Noční nehody. Pomozte svému dítěti překonat nepříjemné období

„Mami, já mám mokrou postýlku!“ Také vás občas vaše dítko probudí s těmito slovy a vy uprostřed noci trpělivě převlékáte povlečení a hledáte čisté pyžamko? Noční pomočování je u dětí, které už odrostly plenkám, docela časté. Jak jim pomoci?

Noční pomočování není zdaleka jen problémem vašeho potomka. Podle statistik Americké pediatrické akademie, již klidně můžeme použít i na české prostředí, mívá v noci občas nehodu ještě 20 procent pětiletých dětí, mezi těmi šestiletými je to okolo 10 procent. Jak situaci zvládnout?

Nevyšilujte, naděláte ještě víc škody

Jak z výše uvedených statistik vyplývá, jsou noční nehody u předškoláků docela běžné. Jistě, je to nepříjemné, když ve dvě ráno měníte všechny lůžkoviny, ale stane se. Tím, že budete nepříjemní, nebo dokonce dítěti vynadáte, situaci nevyřešíte. Copak to udělalo schválně? Takže žádné rozčilování, spíš dítě uklidněte a ujistěte ho, že se nic neděje. Ono už se stejně nic jiného nedá dělat, už se zkrátka stalo. Podle odborníků platí jasné pravidlo – kvůli nočnímu pomočování dítě nikdy netrestáme!

Dohlédněte na pitný režim

Řešením rozhodně není zakázat dítěti večer pít. To by totiž mohlo vést k dehydrataci dětského organismu, jež může mít vážné důsledky. Spíše se snažte dítěti pitný režim rozprostřít do celého dne – pak nebude váš potomek před odchodem do postele tak žíznivý a nevypije celý velký hrnek čaje.

Mimochodem, odborníci rozhodně nedoporučují, aby dítě před spaním pilo nápoje s obsahem cukru nebo kofeinu (ten by ostatně neměl v pitném režimu dětí co pohledávat v jakoukoli denní hodinu). Právě takové nápoje totiž nucení na močení ještě podporují.

Vyčistit zuby, vyčurat a spát

Zrovna tak dohlédněte na to, aby vaše dítko pravidelně navštěvovalo toaletu. Spousta dětí například v zápalu hry úplně zapomene, že by se mělo jít vyčurat a do postele odchází s plným močovým měchýřem. Vždy proto nasměrujte potomka před spaním na onu místnost. Snížíte riziko, že se mu bude chtít čurat v noci.

V noci jako ve dne

Řada dětí se sice v noci kvůli potřebě probudí, ale kvůli strachu ze tmy nevstane a na toaletu nedojde. Tím se samozřejmě riziko počurání v posteli zvyšuje. Můžete mu v pokojíčku instalovat takzvané noční světýlko, které vydává měkké, jemné světlo, jež neruší spánek, ale zároveň osvětluje místnost tak, aby se dítě nebálo. Případně dítě ujistěte, že kdykoli se probudí, může vás zavolat a vy jej na toaletu doprovodíte. Až se to naučí samo, noční výlety ve dvou vám odpadnou. Ostatně jsou pořád pohodlnější než převlékání a praní postele.

Nenápadná souvislost

Podle pediatrů z clevelandské nemocnice může mít noční pomočování zajímavou příčinu. A tou je zácpa. Trpí jí až třetina dětí, u nichž dochází k nočním nehodám. Pokud tedy máte podezření, že by za potížemi vašeho potomka mohla stát právě zácpa, zaměřte se na její léčbu – zvyšte u dítěte příjem tekutin a vlákniny, případně se poraďte s jeho lékařem, jak situaci řešit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat