Nízkou porodnost zachrání ženy z venkova. Začínají dřív a mají více dětí

V zemích tzv. Západu stále klesá porodnost. S rostoucími nároky na život i délku života se snižuje počet potomků připadajících na jeden pár. Podle amerických sociologů to však trochu neplatí na venkově. Jednak tam – podle nových výzkumů – ženy začínají žít pohlavně dříve, ale také tam zplodí v průměru více potomků.

Paradoxně ženy na venkově podle amerických sociologů používají efektivnější metody antikoncepce.

Největším překvapením pro autory výzkumu bylo, že navzdory konzervativnějšímu venkovu (s větším zastoupením silně věřících v populaci) začínají ženy na venkově s pohlavním životem dříve.

„Ženy na venkově také zplodí více dětí, což odpovídá společenskému nastavení, poněvadž venkov nenabízí ženám tolik kariérní realizace jako město,“ tvrdí autoři z amerického Centra pro kontrolu a prevenci chorob.

Tikající biologické hodiny

Odborníci poslední dobou také upozorňují na zvyšující se věk rodiček. Dnes už není výjimkou, když se žena stane poprvé maminkou po pětatřicátém roce věku. Lékaři ovšem varují, že odkládání mateřství může vést k problémům s neplodností. Ženská plodnost totiž po třicátém roce pomalu začíná klesat. Laici pak hovoří oo takzvaných tikajících biologických hodinách. Ovšem bylo by chybou myslet si, že se týkají jen žen!

Muži sice tvoří spermie po celý život do posledního dechu, ale neznamená to, že jsou po celý život stejně plodní. Tikají jim biologické hodiny stejně jako ženám a po čtyřicítce se jejich plodnost výrazně snižuje. A i když potomky zplodí, předávají jim vadné geny a zhoršují jejich zdraví. Embrya vzniklá ze spermií starých mužů navíc rostou pomaleji.

Podle vědců z Bostonu embrya vzniklá ze spermií mužů starších padesáti let rostou o pětatřicet procent pomaleji kvůli genetickým vadám v DNA spermie. Zatímco úspěch v oplodnění u mužů mladších třiceti let je dnes 87,7 procenta, u mužů starších padesáti let jen šestačtyřicet procent.

„Tyto studie jasně dokazují, že muži stejně jako ženy mají potíže s početím potomka ve vyšším věku. Starší muži a jejich partnerky by měli dobře znát rizika špatného výsledku takového těhotenství a možných neurologických vývojových vad dítěte,“ tvrdí profesor Peter Schlegel z Americké společnosti pro reprodukční medicínu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat