Je placenta zdravá? Mýty, kterým by novopečené maminky měly přestat věřit

Není snad žádný aspekt lidského života, který by nebyl spojený s nejrůznějšími pověrami, polopravdami a mýty. A platí to i pro jeden z největších zázraků lidské existence. Mateřství. Které informace nejsou tak pravdivé, jak se tváří?

Miminko je láska na první pohled

Ano i ne. Spousta maminek se po porodu podívá na své děťátko a o žádné velké lásce na první pohled nějak nemohou mluvit. Ona se totiž nedostavila. Zato se dostaví spousta pochyb, zda jsou dobré mámy, zda s nimi není něco v nepořádku… Samozřejmě, že je s nimi všechno v pořádku. Ono je totiž docela normální, pokud se citová vazba a mateřské pouto vytvoří časem. Může to trvat pár hodin, ale i dní nebo týdnů. To ale neznamená, že nemáte své miminko ráda nebo že jste mizerná máma. Ostatně za chvíli už se na své pochyby budete dívat s úsměvem.

Placenta je skvělá výživná svačinka

Trend pojídání placenty po porodu bylo jednu dobu velkým tématem a i dnes řada žen věří, že aby po narození miminka měly dostatek důležitých živin (především železa), nabraly síly a prostřednictvím kojení dávaly děťátku jen to nejlepší, vyplatí se placentu sníst. Jenže odborníci jsou k tomuto trendu přinejmenším zdrženliví. Neexistuje totiž jediný vědecky podložený důkaz, že by byla taková svačinka pro ženu či dítě nějak prospěšná. Mnohem důležitější je podle odborníků vyvážená strava a dostatek vitaminů, minerálů a antioxidantů. K tomu placentu nepotřebujete…

Těhotenská kila zmizí jen díky kojení

Ano, některé ženy skutečně obléknou šaty, do nichž se vešly před těhotenstvím, za několik málo týdnů po porodu. Ovšem že by za touto skutečností stálo pouhé kojení, to se říci nedá. Jednak je hubnutí po porodu velmi individuální, jednak záleží na životním stylu novopečené maminky. Pokud by totiž spoléhala jen na krmení u prsu, může být nepříjemně překvapena tím, že ručička na váze neklesá. Co podle odborníků zabírá nejlépe? Ano, hádáte správně. Vyvážená strava a přiměřený pohyb. Hlavně žádné diety! V prvních týdnech po narození miminka si nedostatek energie a výživové chyby nemůžete dovolit!

Díky hormonům budete mít spoustu chuti na sex

Pamatujete, jak v tom romantickém filmu či románu nemohli partneři vydržet, až skončí šestinedělí, aby se zase mohli pomilovat? Pak vězte, že realita může být úplně jiná. Vyčerpání, nový režim s nedostatkem spánku, miminko v postýlce, poporodní změny těla… Tohle všechno přispívá k tomu, že spousta žen nechce o sexu slyšet ještě dlouho poté, co ono pověstné šestinedělní hájení skončilo. Navíc první milování může být i trochu nepříjemné – spousta žen se potýká s vaginální suchostí (je dobré mít připravený lubrikační gel), některé mohou zažívat nepříjemné pocity, případně bojovat s nízkým sebevědomím kvůli proměně svého těla. Ale nebojte – vše se brzy vrátí do starých kolejí a i vy si zase budete sex pořádně užívat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat