Středoškoláci, kteří tráví čas v přírodě, jsou méně depresivní

Je vaše dítě „přikováno“ k počítači, proto rezolutně odmítá opustit svůj pokoj? Vyženete ho raději ven, podstatně tak snížíte riziko, že propadne depresím. Ovšem pozor – i vám pobyt na čerstvém vzduchu může pomoci. V čem konkrétně?

Na fakt, že deprese a úzkosti se zdaleka netýkají jen dospělých, odborníci upozorňují poměrně často. Podle nich se příznaky mohou objevit kdykoli během dospívání, a úzce s nimi souvisejí změny spánkových i stravovacích návyků, letargie či pocity zoufalství a beznaděje. Léčba je v takových případech jasná – mírnější i střední formy deprese lze udržet pod kontrolou s pomocí léků a pravidelných konzultací se specialisty zaměřenými na duševní zdraví. Jenže co taková prevence? Tak tou je – možná poněkud překvapivě, matka příroda. Proč je dobré, aby se vaše dítě odlepilo od počítače a vyrazilo na čerstvý vzduch co možná nejčastěji?

Neseď tady a alou ven!

Američtí výzkumníci z Harvardovy univerzity, což je jeden z nejprestižnějších vzdělávacích ústavů ve Spojených státech, na základě své studie naznačují, že dospívající, kteří mají přístup ke stromům a jiné zeleni, mají méně depresivních příznaků – tedy oproti jejich přátelům, kteří se travnatým plochám vyhýbají a tráví čas hraním on-line her. Vědci zároveň upozorňují na to, že ačkoli je pobyt uprostřed bujné vegetace prospěšný pro všechny věkové kategorie, nejblahodárněji působí na středoškoláky. Jak se něco takového zjistilo?

Kdo žije na vsi, ten je prostě v pohodě

Výzkum zahrnoval téměř devět tisíc mladistvých, z nichž těm nejmladším bylo dvanáct, těm nejstarším osmnáct let. Všichni respondenti se pak v zájmu vědy podrobili hodnocení jejich duševního zdraví. Kromě psychologických testů měli však odborníci k dispozici i satelitní snímky, díky nimž si snadno udělali obrázek o tom, kdo z monitorovaných bydlí uprostřed ruchu velkoměsta, a kdo naopak na vesnici obklopené přírodou.

Závěrečná analýza dat odhalila, že celkem 15 % aktérů studie trpěla depresí. Zajímavé na tom všem bylo, že všichni žili v neekologických oblastech – tedy ve větších městech, kde není o panelové domy, beton a rušnou dopravu nouze. Naopak školáci, co se při pohledu z okna a venkovních hrách těšili z blízkosti potoků, řek, lesů, hor a luk, byli naprosto vyrovnaní, spokojení a v takové duševní pohodě, že jim ji záviděli i samotní výzkumníci. Z toho si autoři průzkumu vydedukovali, že příroda je efektivní prevencí proti splínům mládeže.

„Existuje celá řada mechanismů, které spojují zeleň s duševním zdravím. Nejen naše poznatky, ale i mnoho předešlých studií potvrzují, že pobyt v přírodě snižuje úroveň stresu, zatímco zlepšuje fyzickou kondici. Někteří psychologové se dokonce domnívají, že na čerstvém vzduchu dochází k lepší sociální interakci mezi sousedy,“ vysvětluje lékařka a autorka výzkumu Carla Bezold.

Co z toho plyne? Pokud vaše dítko vyženete ven, měli byste odložit noviny a vyrazit tam také. Upevníte tak přátelské vztahy s těmi, kteří vám vidí do oken!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat