Otěhotnění ihned po vysazení antikoncepce. Je to možné?

Říkáte si, že se krátce po vysazení pilulek nemůže nic stát, protože vaše tělo je ještě plné hormonů? Aby vás tahle domněnka nestála dvě čárky na těhotenském testu!

Antikoncepční pilulky patří mezi nejoblíbenější nástroje prevence těhotenství určené primárně ženám. Mohou být také použity k léčbě akné a děložních fibroidů. Pilulka působí dodáním hormonů, které zabraňují oplodnění vajíčka, přičemž existuje několik tipů s různým množstvím zmíněných hormonů. Pro prevenci těhotenství se tabletka musí užívat každý den a ve stejnou dobu. Otázkou je, co se stane, když ze dne na den antikoncepci užívat přestanete. Odpověď je závislá na menstruačním cyklu.

Pokud s pilulkami skoncujete uprostřed balení, okamžitě můžete otěhotnět. Na druhou stranu, jestli doužíváte celé plato, může být těhotenství možné po návratu do normálu.

Jak je to s kombinovanými pilulkami?

Co se stane, pokud přestanete užívat kombinované tabletky? Kombinované pilulky jsou nejčastějšími formami perorálních kontraceptiv. Obsahují jak estrogen, tak progestin. Při denním užívání tyto pilulky chrání před těhotenstvím tím, že zabraňují uvolnění vajíčka během ovulace. Vytvářejí také hlenové bariéry, které pomáhají předcházet tomu, aby se spermie dostala k vajíčku.

Míra rizika otěhotnění po vysazení těchto pilulek velmi závisí na typu kombinované pilulky, kterou užíváte. Pokud se jedná o konvenční typ, který má aktivní pilulky na tři týdny, je možné otěhotnět příští měsíc po menstruaci. Dvou čárek na testu se však můžete dočkat i tehdy, když vynecháte pilulku uprostřed balení.

Tak trochu speciální platíčka

Některé kombinované pilulky přichází v rozšířených cyklových verzích. To znamená, že užíváte 84 aktivních tabletek v řadě a máte menstruaci pouze jednou za tři měsíce. V takovém případě může trvat déle, než se vaše cykly normalizují, nicméně gynekologové apelují, že je stále možné otěhotnět za pouhý měsíc.

Jestli s hormonální antikoncepcí končíte a o těhotenství neuvažujete, nejspíš budete chtít zvážit další metody kontroly porodnosti, mezi které patří spermicidní krémy s obsahem nonoxylnonu-9, kondomy či tělíska. Na plodné či neplodné dny nespoléhejte, takto metoda nepatří k nejšikovnějším. Ve skutečnosti je docela riziková.

V opačném případě, tedy když o otěhotnění usilujete, doberte balení a nechte vaše tělo „běžet“ naprosto přirozeně. Váš lékař je přitom nejlepším zdrojem poradenství. Obraťte se na něj se svým plánem, jistě vám poradí, jak nejlépe ukončit užívání hormonální antikoncepce a doporučí vám vhodné prenatální vitaminy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat