Holčička nebo chlapeček. Pozor na nástrahy růžového a modrého škatulkování

K holčičkám patří růžová, klukům modrá, to na nás křičí módní diktát v každém obchodě s dětským oblečení. I když se už mnozí rodiče vzpírají, přesto výrobci spojují tyto barvy dost jednoznačně. Pokud i vy jste podlehli sladké růžové nebo bleděmodré, měli byste znát všechny nástrahy tohoto růžového a modrého světa. Možná je na čase zkusit i jinou barvu.

Klukům patří modrá a holkám růžová

Tento zažitý stereotyp dostává v poslední době dost na frak. Někteří rodiče už nechtějí své děti uniformovat a zavírat do určených barevných odstínů a nechávají dětem svobodu. Stačí se podívat do hollywoodských rodin, holčičky nosí tmavě modrou i černou barvu, chlapci se nebojí růžové, ani se nestydí vyzkoušet máminy lodičky. Zatím se dá jen těžko posoudit, zda je to dobře, tato generace je ještě v plenkách, ale podle odborníků byste se rozhodně měli vzepřít diktátu a dopřát svým dětem větší barevnou volnost.

Jednobarevný pokoj. Odborníci křičí NE

Už znáte pohlaví miminka a pouštíte se do vybavení pokojíčku. Většina rodičů už má jasno, holčičce růžová, klukovi modrá, ale co na to odborníci? Podle odborníků má dítě potřebu poznávat a vjemy z dětského pokoje patří mezi ty nejintenzivnější.

Dokážete si vy představit, kdyby vás někdo zavřel do pokoje, který má jen jednu barvu, včetně jednobarevných doplňků. V dospělosti už to nezní tak dobře, spíš by to zavánělo úchylkou. I váš malý drobeček potřebuje různé vjemy, nemusíte se pouštět do žádné divočiny, ale rozhodně více barev je dítku ku prospěchu. Dopřejte dětem možnost poznávat nejrůznější barvy, těšit se z nich a naučit se je rozpoznávat!

Pozor na škatulkování

Nástrahy jednobarevného světa mohou mít i mnohem větší následky než si myslíte. Odborníci poukazují na tradiční role muže a ženy. Pokud jsou holčičky vychovávány v růžové jako princezny, projeví se to i v dospělosti. Takové dítě přijme tradiční roli ženy a svému partnerovi se podřídí a jak je jejím „úkolem“ bude ho následovat. Dost těžko z malé růžové princezny vychováte ambiciózní a sebevědomou ženu. To samé platí i o chlapcích, muž by měl být samozřejmě tvrďák, ale citlivá duše není rozhodně na škodu.

Srážka s realitou

Tímto trpí spíše holčičky, které jsou obletované jako princezny, obklopeny baldachýnem, postelí s nebesy, volánky a tak dále. Musíte uznat, že pohádka o princi na bílém koni je sice krásná, ale tak trochu mimo realitu. S dospíváním dítěte přizpůsobujte i pokojíček, z malé holčičky se stává pomalu žena a touží spíše po dospěláckém pokoji, něž po růžové postýlce. Nechte svým dětem prostor, aby se mohly projevit, mluvte s nimi o tom, co se jim líbí, jak by chtěly vymalovat pokojíček a tak dále. Změny nemusejí být nákladné, stačí pár malých změn a snadno pokojíček proměníte v dospělácké doupě.

Nepodléhejte módnímu diktátu

Zapomeňte na holčičky oblečené od hlavy až k patě v růžové barvě, dopřejte svým dětem pestrost, během dospívání si dítě najde svůj vlastní styl, svoji oblíbenou barvu, přijde na to, jaké oblečení je pohodlné, ale bude to jen jejich rozhodnutí. Ne vaše, ani módního průmyslu. Dopřejte dětem pestrost a neškatulkujte je.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat