Novorozenci podobní svým otcům jsou zdravější, překvapují odborníci

Je vaše dítko podobné vám, nebo je spíše „do taťky“? Pořádně se nad tím zamyslete, protože od toho se prý odvíjí potomkova budoucí náchylnost k nemocem. No nedivte se, vědci si v tomhle stojí za svým!

Když se miminko narodí, všichni okolo obvykle řeší, jaké rysy má po rodičích – to je prostě klasika. Ačkoli jsou všichni novorozenci nesmírně roztomilí, půvabní a líbezní, nedávno se ukázalo, že děti nápadně připomínající své otce mají jednu podstatnou výhodu do budoucího života. O co přesně jde? Tak tomu snad ani nebudete věřit…

Geny jako prevence chorob?

S naprosto překvapivou, ba přímo šokující  „jobovkou“, přišli američtí vědci z newyorské Binghamtonské univerzity. Tito vyškolení géniové se na základě své studie domnívají, že otcové, kteří se mohou pochlubit svou narozenou věrnou kopií, mají ke svým následovníkům docela jiný a zvláštní vztah. To pro ratolest představuje lepší zdravotní stav a větší odolnost k různým nemocem. Jak k takové převratné myšlence odborníci došli? Řekněme, že všechno má co dočinění hlavně s mužským egem.

„Otec, na rozdíl od matky, si nikdy nemůže být naprosto jistý, že dítě je jeho. Ovšem pokud spatří nápadnou podobnost mezi ním a potomkem, uklidní se všechny jeho obavy. Definitivně pak uzná svá rodičovská práva, přičemž se o kojence pečlivě stará, tráví s ním více času a chrání ho před vším, co by mu mohlo ublížit,“ sděluje svůj názor autor onoho výzkumu, lékař a psycholog, Solomon Polachek. Přijde vám teorie zmíněného specialisty jako totální nesmysl, který má do pravdy kilometry daleko? Tak pozor, důkaz tohoto tvrzení skutečně existuje.

Tohle jsem celý já. Proto malý nemarodí!

Vědecký tým jmenované univerzity se nejenže zaměřil na 715 batolat, ale souběžně analyzoval data několika předchozích průzkumů. Ze získaných dat vyšlo najevo, že ze všech monitorovaných dětí se celých 56 % hodně podobalo otci. Ukázalo se, že tyto děti tráví s „taťkou“ dvakrát více času a pozor – také méně často navštěvují pediatry. Tedy alespoň oproti zkoumaným miminkám. Z toho si experti vyvodili jasný závěr.

„Když dítě vypadá jako otec, pozitivně to ovlivňuje jeho celkový zdravotní stav. S jistotou zatím nemůžeme podat žádné lékařské vysvětlení tohoto jevu, je třeba provést ještě další doplňující vědecké výzkumy,“ uvádí lékař a spoluautor studie Marlon Tracey. Tak na ono slíbené vysvětlení jsme tedy nesmírně zvědaví, co vy na to, maminky?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat