Bere vaše dítě drogy? Zjistěte to dřív, než bude pozdě

14.05.2018 | Děti a rodina

Dostupnost omamných látek je v dnešní době čím dál větší a drogová závislost mladistvých je tak skutečně reálnou hrozbou. Děti se snadno nechají zlákat svými kamarády, kteří mají s drogami osobní zkušenost nebo je jejich vyhledání reakcí na období, které je pro dítě složité. Například rozvod rodičů, špatné známky ve škole nebo smrt někoho blízkého.

Bezprostřední reakcí na fakt, že vaše dítě bere drogy, je šok. Jenže na takovou věc většina členů rodiny přichází zhruba po roce a půl. To je velmi dlouhá doba pro vznik silné závislosti. Kromě hledání „nádobíčka“ byste se měli zaměřit i na jiné, mnohdy nepatrné náznaky, že je s dítětem něco v nepořádku.

Zhoršení prospěchu

Zhoršení známek, záškoláctví, neplnění úkolů, absence v hodinách zájmových kroužků. Odmítá se vypořádat se sebemenší překážkou.

Změna přátel a kolektivu

Změny kolektivu č blízkých přátel vždy něco naznačují. Zvláště, pokud vám dítě nechce své nové přátele představit, měli byste se mít na pozoru.

Skrývání

Nošením volného oblečení může dítě skrývat úbytek na váze, dlouhé rukávy a nohavice zase mohou zakrývat poranění od jehel, zvlášť pokud je nosí, i když je venku teplo. Nošením tmavých brýlí se může pokoušet zakrýt zarudlé oči. Také se přehnaně dožadují soukromí pro své osobní věci. Nadměrné skrývání, zamykání a podrážděnost mohou naznačovat více než jen touhu po soukromí.

Lhaní

Pokud dítě často přistihnete, že lže, i když to předtím nedělalo, mějte se na pozoru. Lhaní a předstírání je jedním z typických příznaků závislého.

Nezájem o rodinu

Je přirozené, že v době dospívání dává dítě přednost svým přátelům a čas raději tráví se svoji partou, než s rodiči, ale když takové odmítání rodiny dlouhodobě přetrvává a komplikuje komunikaci s ostatními, může být příčina i v nadměrném zapojení dítěte do světa drog. 

Postrádáte léky?

Pokud vám doma záhadně vysychají lahve s alkoholem nebo mizejí prášky proti bolesti, nejspíš byste měli zpozornět. Léky v domácnosti bývají lákadlem pro začínající narkomany, neboť jsou zadarmo a jednoduše dostupné.

Krádeže věcí a peněz

Nejen léky nebo alkohol. Také peníze a dražší předměty mohou začít jedna po druhé mizet z vaší domácnosti. Pokud si je dítě bere, aniž by vás o tom uvědomilo, je velice pravděpodobné, že potřebuje více peněz, než doposud. Je důležité zjistit, k čemu je používá.

Všechny uvedené příznaky nemusí být nutně důkazem, že vaše dítě bere drogy, ale jistě jsou to impulsy, které není radno nechávat bez odezvy. Je zřejmé, že se v životě dítěte odehrává něco zásadního a možná potřebuje vaši pomoc.

Co dál?

V první řadě promluvte s dítětem. Připravte se na spoustu emocí a výčitek, ale zachovejte chladnou hlavu, klidný tón řeči a buďte neoblomní. Sdělte mu, že o jeho problému víte a jste o něm přesvědčeni. Pokud se vám podaří přimět dítě k přiznání, je to v celé věci významné plus.

Vaše další kroky by měly směřovat k odborníkovi. V první řadě kontaktujte dětského obvodního lékaře. Ten vám bude nápomocen a předá důležité kontakty. Navštívit můžete přímo dětské a dorostové detoxikační centrum v Praze.

Zůstaňte pozitivní. Každá situace může být řešitelná. V případě závislosti na omamných látkách je cesta k úspěchu mnohdy trnitá, ale ne nemožná. Snažte se brát celou záležitost s klidem a ukažte dítěti, že ve vás najde oporu, nikoli nepřítele.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat