Po prázdninách do školky. Co by mělo vaše dítě umět?

15.07.2018 | Děti a rodina

Mnoha maminkám a některým tatínkům nadobro skončí rodičovská dovolená a jejich ratolesti po prázdninách nastoupí do školky. Mnoho školek vám u zápisu předá seznam věcí, které bude vaše dítě potřebovat, a také dovedností, které by mělo umět. Najdou se ale i takové, které vám žádný seznam nedají, jelikož považují tyto činnosti za samozřejmé.

Netvrdíme, že vaše dítě musí umět vše ze seznamu naprosto dokonale, učitelky ve školkách se vším rády pomohou, ale je důležité, abyste s nimi spolupracovali. Čemu všemu byste měli vaše děti do té doby naučit?

Kdo jsem?

Dítě by mělo vědět, jak se jmenuje, a to jak křestním jménem, tak i příjmením. Mělo by znát svůj věk a také město, ve kterém bydlí.

Kočárek nebo autíčko?

V každé školce mají skříňky a postýlky rozlišené, aby si každé dítě poznalo, kde má svoje věci. Nejčastěji se používají obrázky různých zvířátek a předmětů. Dítě by si mělo obrázek zapamatovat, aby bylo schopné poznat, kde se nachází věci, které mu patří. Mělo by si také umět poznat své oblečení a obuv.

Oblékání a obouvání

Dítě by se mělo umět samo svléknout a otočit oděv z rubu na líc. Při oblékání se drobné nedostatky ještě odpouštějí. Dítě by ale mělo být schopné požádat někoho o pomoc, pokud si nebude vědět rady. Mělo by se umět samo obout a rozpoznat levou botu od pravé. Ve věku čtyř let už by si dítě mělo umět zavázat tkaničky a zapnout zip či knoflíky.

Jídlo

Mělo by samostatně jíst lžící bez rozlévání a pít z hrnečku. Vidličku a nůž se bude učit ovládat až ve vyšších stupních školky a paní učitelky vás včas upozorní, abyste s dítětem tuto dovednost mohli trénovat i doma.

Chození na WC

Dítě by mělo s jistotou ovládat svůj močový měchýř. Děti většinou ve školce mohou chodit na toaletu samostatně, je ale důležité, aby v případě potřeby umělo někoho informovat a vydrželo to až na záchod, pokud budou například na zahradě. Z občasné nehody se svět nezboří. Je ale důležité, aby se mělo dítě do čeho převléci. Co se týče utírání po použité toalety, s tím učitelky pomohou. Ty šikovnější, kteří už tuto činnost dovedou sami, pouze zkontrolují.

Hygiena

Dítě by mělo být naučené umýt si ruce mýdlem, když jde ze záchodu, když jde jíst, když je jakkoliv špinavé, utřít se do ručníku a vyčistit si zoubky. Také by se mělo umět samo vysmrkat.

Udržování pořádku

Umět si po sobě uklidit hračky a pracovní nástroje ukládat na jejich místo by už taktéž mělo být samozřejmostí. Umytí kelímku po použití výtvarných barviček by také neměl být problém. Dále by si dítě mělo umět ustlat postýlku a složit pyžamo.

Slušné chování

Rozhodně by mělo umět pozdravit, poděkovat, a zdvořile o něco požádat, pokud něco chce. Mělo by umět vyjádřit, že se mu něco líbí nebo nelíbí, ale ve vší slušnosti. Mělo by se umět s ostatními dětmi podělit o hračky a snažit se být nápomocno, pokud mají ostatní problém s něčím, co už vaše dítě umí.

Je velice důležité, aby dítě paní učitelce důvěřovalo. Nikdy své dítě nestrašte ani paní učitelkou ani školkou samotnou. Dítě se tam musí těšit a ne to brát jako trest.

Zkouška ohněm

Nástup do školky může být ostřejší, než jste sami čekali. Je dost možné, že to vaše dítě ponese opravdu špatně a vy s ním. Udělejte si z docházky rituál a nikdy se s dítětem nezdržujte ráno ve školce déle, než je nutné. Nikdy ale neodcházejte tajně bez rozloučení. Vysvětlete mu, že si bude chvilku hrát, vy půjdete do práce a odpoledne se pro něj zase vrátíte. Snažte se zejména v prvních dnech nenechávat dítě ve školce moc dlouho, bude tak pro něj snazší si na nové prostředí zvyknout. Časem si dítě školku, děti i paní učitelky v ní oblíbí a než se nadějete, půjdete k zápisu do první třídy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat