To, jestli je plodný, zjistíte za dvě vteřiny!

Toužíte po miminku a chcete vědět, jestli je váš partner plodný? Ušetřete si složitá vyšetření a vezměte do ruky metr! Během chvíle zjistíte, jestli máte s drahou polovičkou šanci na početí!

Spermiogram je užitečná věc. Díky němu se muž dozví, jaké množství spermií je schopen vyprodukovat, a taky to, jestli jsou kvalitní pro zplození potomka. Nikdy by ale nikdo nehádal, že si pro odpověď, zda s ním můžete mít dítě, nepůjdete do lékařské ordinace, nýbrž nevystrčíte ani paty z domova. Kvalitu a množství spermií vašeho drahého totiž odhadnete ihned! Jak? Změříte mu vzdálenost mezi jeho genitálem a konečníkem, která se nazývá anogenitální vzdálenost (AGD). Právě tato hodnota je podle výzkumníků z univerzity v americkém Rochesteru spolehlivým ukazatelem toho, jak si váš partner stojí!

Jak měřit?

Lámete si hlavu nad tím, jak to provést? Nemusíte, je to jednoduché. Partnera posaďte na okraj postele a nechte ho pokrčit a zvednout nohy. Potom přiložte metr ke spodní oblasti jeho šourku (vak, ve kterém jsou uložena varlata) a odměřte vzdálenost k análnímu otvoru. Jestli metr ukazuje hodnotu nad 5,2 centimetru, patří partner k té lepší – plodné skupině. Muži, kteří však mají kratší ADG vzdálenost, mají i nižší počet spermií, tedy nižší koncentraci a nižší pohyblivost. Podle vědců je jejich šance na oplodnění partnerky až sedmkrát menší. Tyto výsledky byly zveřejněny v odborném časopise Environmental Health Perspectives. Opravdu se ale na ta čísla dá spolehnout? A jak na něco takového vlastně vědci přišli?

ADG pod 5,2 centimetrů je alarmující!

Badatelé podrobili testům nejprve potkany, pak 126 vysokoškoláků ve státě New York. První výsledek představoval hodnotu naměřenou od spodku šourku po anální otvor a druhé hodnotu od horní části kořene penisu po anál. Čím kratší byla vzdálenost zjištěná od spodku šourku po anální otvor, tím nižší byla životaschopnost, hustota a pohyblivost spermií. Při druhém měření od kořene penisu se nic takového nepotvrdilo.

Proč neplodnost?

Shanna H. Swan, profesorka porodnictví a gynekologie na výše zmíněné univerzitě a zároveň jedna z autorek studie uvádí, že všechno začíná už v děloze. „Biologicky vzato, kratší ADG odráží nižší expozici testosteronu v děloze matky, která může mít vliv na celkový rozvoj pohlavního ústrojí u mužů, i pokud jde o měření velikosti a kvality spermií.“ Prý ale souvislost mezi nižší kvalitou a hustotou spermií a vystavení plodu ftalátům (skupina látek používaná v domácnosti jako rozpouštědla, pozn. red.) v děloze je spekulativní a vyžaduje další zkoumání. Doktor Richard Sharp z Lékařského výzkumného ústavu v Edinburghu k tomu poznamenává, že hodnota ADG je přesným odrazem toho, jakým hormonálním vlivům byl plod vystavený ve svém nejchoulostivějším období, tedy mezi osmým až čtrnáctým týdnem těhotenství.

Lze odhalit neplodnost včas?

 „Nemáme žádné dobré způsoby, jak předvídat budoucí plodnost, v případě vážných abnormalit. Tohle by se mohlo potencionálně použít jako ukazatel pro koncentraci a pohyblivost spermií, ale bude potřeba přezkoumat to mezi vícero výzkumními skupinami a podívat se na to, jestli existují rozdíly v AGD mezi muži, kteří jsou plodní, a mezi muži, kteří jsou neplodní,“ nechala se slyšet další ze specialistů, pediatrička Sheela Sathyanarayana z University of Washington a Dětské nemocnice v Seattlu.

Kdo má šanci na vyléčení?

I tak si ale odborníci stojí za tím, že v případě neplodnosti muže, který má ADG vyšší než 5,2 centimetrů ještě nic není ztraceno. Následná léčba by měla být úspěšná, neboť se prý jedná jen o jakousi „momentální indispozici“ způsobenou vnitřními a vnějšími vlivy. Pokud však u vašeho partnera naměříte nižší hodnotu ADG, je pravděpodobnost úspěšnosti léčby výrazně menší a neplodnost má pravděpodobně původ již z prostředí dělohy.
Takže, metr do ruky, dámy, na večer máte pestrý program!
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat