Mamánci a tatínkovy holčičky snadněji odolávají psychickým potížím v dospívání

Chlapci mající velmi blízký vztah s matkou a dcery blízké svým otcům lépe odolávají mentálním potížím v dospívání a snáze se vyrovnávají s nátlaky vrstevníků a společnosti. Naopak nejhorší pro obě pohlaví je, když se rozpadne rodina právě v době puberty a dospívání.

Ačkoli se o mamáncích a tatínkových holčičkách často nelibě vtipkuje, ve skutečnosti jsou těmi, kdo prochází dospíváním tolik náročným pro psychické vyzrávání nejlépe.

Z výzkumu psychologů z Lincolnu také vyplývá, že chlapci jsou šťastní a psychicky velmi vyrovnaní, když jsou rodiče manželi. Jde jim tedy o vědomí tohoto statusu. Dívky nepotřebují mít rodiče v manželství, ale naopak prosperují nejlépe, když mají rodiče velmi kvalitní vztah.

„Naše analýza dokazuje opět, že rozpad rodiny je hlavní příčinou mentálních potíží u teenagerů. Novým zajímavým objevem je, že chlapci a dívky jsou ovlivněni zvláště vztahem s rodičem opačného pohlaví,“ tvrdí doktor Harry Benson z University of Lincoln.

Rozvod? Střídavá péče prý dětem pomáhá

Bohužel v dnešní době končí rozpadem více než polovina manželství. A je jasné, že právě na děti rozvod dopaá velmi tvrdě. I proto by jejich rodiče měli dbát především na to, aby jejich potomci trpěli co nejméně. Ukazuje se, že obhajoby těch rodičů, kteří tvrdí, že jejich dětem po rozvodu nejvíc prospívá, když žijí stále jen s jedním z nich, jsou liché. Zakládají se na sobecky motivovaném pocitu, který se ale nijak neopírá o skutečné účinky na dětskou psychiku. Švédští psychologové naopak v rozsáhlém výzkumu zjistili, že ideální pro děti po rozvodu je, když žijí střídavě u matky i otce a vídají se s oběma velmi často. Jsou psychicky vyrovnanější a trpí méně poruchami chování a depresemi. Kvalitní rodičovství je totiž mnohem důležitější než stabilní domov.

Právě stabilním domovem se u rozvodových soudů rodiče i jejich advokáti často ohánějí. Měli by ale vědět, že jednají ve vlastním sobeckém zájmu, nikoli zájmu svých potomků. Naopak častý kontakt s oběma rodiči a hlavně kvalitní výchova jsou mnohem podstatnější než to, jestli má dítě jen jeden domov a nemigruje mezi dvěma domácnostmi. To může mít naopak pozitivní vliv na jejich psychiku.

„Děti mají méně problémů s chováním a psychických potíží, pokud nežijí po rozvodu jen s jedním rodičem, ale naopak si je oba rodiče rovnoměrně střídají,“ tvrdí vědci z Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Pro děti je podle nich ideální, když se stýkají s oběma rodiči velmi často.

„Kvalita rodičovské výchovy se zlepšuje, pokud rodiče vídají své děti často, než když je vídají jen o víkendech. A kvalitní výchova a přítomnost obou rodičů jsou mnohem podstatnější než stabilní domov u jednoho z nich,“ tvrdí doktor Malin Bergström z vysoké školy Karolinska Institutet, který na výzkumu spolupracoval s kolegy z Uppsaly. Jejich závěry se opírají o sledování 3,5 tisíce dětí z různě nastavených rodin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat