Prvorození jsou úspěšnější a bohatší. A mohou za to rodiče

Pokud má člověk pocit, že jeho starší sourozenci měli v životě vždy větší štěstí, líp se jim dařilo a jsou kvůli tomu úspěšnější a bohatší, nevymlouvá se příliš. Ale nejde ani tak o štěstí, jako spíš o chování rodičů. Sociální ekonomové a psychologové z Texasu prokázali, že prvorození jsou skutečně v životě úspěšnější. A mohou za to rodiče, protože do druhého, třetího a následujících dětí investují méně než do toho, který se jim narodí jako první.

Profesorka Sandra E. Black z University of Texas v Austinu opírá tato tvrzení o výzkum, jemuž se věnovala od roku 2004. A zjistila, že rodiče svým způsobem investují do svých dalších potomků méně než do prvorozeného.

Prvorození jsou podle ní častěji vrcholní manažeři, zatímco druhorození a následující potomci jsou častěji samostatně výdělečně činné osoby.

Z psychologických testů pak profesorce Black vyšlo, že prvorození jsou emočně stabilnější, otevřenější a ochotnější zkoušet nové věci a přejímat iniciativu.

„Objevili jsme jisté důkazy, které naznačují, že rodiče investují jinak do prvorozených a následujících potomků. Vidíme třeba, že rodiče tráví více času s úkoly a vzděláním prvorozených potomků,“ tvrdí profesorka Black v rozhovoru pro Marketplace.

Úspěšný tlouštík?

Výzkumů zaměřených na společné vlastnosti či odlišnosti sourozenců je poslední dobou celá řada. Jistý novozélandský se zaměřil na to, jak je to s obezitou u dětí podle pořadí jejich narození. A přinesl zajímavé poznání. Prvorození potomci, a platí to zvláště u sester, jsou častěji obézní. Mívají větší nadváhu než mladší sourozenci, pokud nadbytkem kilogramů tělesné hmotnosti trpí i ti později narození. Novozélandští odborníci zjistili, že riziko obezity je u prvorozených dcer vyšší o čtyřicet procent.

Vědci z Aucklandu srovnali 13 400 párů sester a zjistili, že prvorozené mají o třicet procent více nadváhu a o čtyřicet procent více jsou obézní. Podobný výzkum u mužů ale prokázal, že také prvorození bratři jsou obéznější než ti, kteří přijdou na svět později.

„Zatím ale nevíme, proč tomu tak je, že jsou prvorození obéznější než ti později narození,“ tvrdí autoři výzkumu z University of Auckland, kteří na výzkumu spolupracovali s odborníky z Uppsalské univerzity.

To, že jsou prvně narození obéznější než mladší sourozenci, vysvětluje, proč na Západě roste epidemie obezity. Protože tam totiž výrazně přibývá rodin s jediným potomkem. Takže ty děti, které by byly případně štíhlejší, se vůbec nenarodí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat