Jít o rok později do školy se v životě vyplatí

Zářijové děti a všechny ty, které rodiče pošlou do školy o rok později, mají v životě výhodu. Podle amerických sociologů totiž mají jako skupina lepší výsledky ve škole i v zaměstnání a méně často končí v kriminále. Být nejstarším ve třídě se vyplatí a je to dobrý přínos do života už od útlého věku.

Vědci z amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum sledovali 1,2 milionu studentů ve věku šest až patnáct let.

A z analýzy těchto studentů vyplývá, že narození v září měli lepší výsledky než ostatní a nejhorší naopak děti narozené v srpnu. Další analýzy prokázaly, že rozdíl mezi zářijovými dětmi a těmi narozenými v jiných měsících se postupně zvyšuje s délkou školní docházky.

Další výzkum stejného týmu se týkal mladých delikventů a z něj vyplývá, že zářijové děti se dopouštějí trestné činnosti výrazně méně než ty narozené v jarních a letních měsících.

A co pořadí narození?

Na tom, že děti narozené v září jsou v mnoha ohledech úspěšnější, se shodlo několik na sobě nezávislých výzkumů. Jiní vědci se pak zaměřili na porovnání úspěchu a inteligence mezi sourozenci. Jinými slovy se snažili najít odpověď na otázku, zda člověka skutečně ovlivňuje pořadí narození. A i když řada studií naznačovala, že jsou prvorození chytřejší, poměrně nedávná rozsáhlá studie z USA přišla s překvapením. Ačkoli je pravda, že prvorození mají vyšší IQ, rozdíl v této inteligenci je tak malý, že je pro život člověka nevýznamný. Týká se totiž jediného bodu na škále kvocientu.

Jinými slovy, průměrné IQ prvorozených je o jediný bod vyšší než průměrné IQ dětí, které se narodí jako druhé, třetí a další v pořadí. Pro praktický život a úspěšnost jedince to nemá téměř žádný význam.

Výsledky vyplývají ze studie 377 tisíc středoškoláků. „To je velmi velký vzorek. Je to největší studie v historii psychologie, která se zabývá inteligencí a pořadím narození sourozenců,“ tvrdí profesor Brent Roberts z Illinoiské univerzity.

Prvorození jsou ve srovnání s mladšími sourozenci o něco extrovertnější, milejší a svědomitější a trpí vzácněji úzkostmi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat