Otcové samoživitelé umírají předčasně častěji než matky samoživitelky

Mužskému pohlaví single život neprospívá. Vyplývá to z výsledků další studie, tentokrát z Kanady, která sledovala čtyřicet tisíc rodičů v průběhu jedenácti let. Muži samoživitelé bez partnerky umírají předčasně dvakrát častěji než ženy samoživitelky bez partnera. Nejspíš kvůli tomu, že muži bez protějšku často kašlou na zdravý životní styl.

Muži bez žen jedí méně ovoce, přijímají chudší stravu, přejídají se masem a častěji pijí alkohol a kouří.

„Náš výzkum objasňuje, že otcové dětí bez partnerky umírají předčasně ve vyšší míře… ačkoli náš výzkum neurčuje přesně příčinu tohoto fenoménu, zjistili jsme, že nezadaní otcové dětí vedou nezdravější životní styl,“ uvedla doktorka Maria Chiu z University of Toronto.

Muži bez vztahu také častěji vedou monotónní a nespolečenský život. Ženy mají – byť jsou single – tendenci více se potkávat s kamarádkami, kolegy a příbuznými. Právě sociální izolace působí na zdraví také velmi zhoubně a je možnou příčinou zvýšené mortality single otců.

Táta na mateřské?

Stále častějším jevem jsou, kromě single otců, také tatínci na rodičovské dovolené. Jak to zvládají? Tvrzení, že otec nikdy nemůže nahradit v péči o dítě matku, je silně diskutabilní. A důkazy řady nových studií hovoří proti tomuto postulátu. Muži totiž mohou a dokážou poskytnout dítěti plnohodnotnou péči jako matky, ve všech směrech a potřebách. Studie z Oregonu nasvědčuje tomu, že vztah otec – dítě může být stejně plnohodnotný jako matka – dítě a že tvrzení, že se mateřskému poutu nic nevyrovná, je liché.

„Muži mohou mít a mají stejně silné pouto s dítětem jako ženy. Platí to zvláště ve chvíli, kdy matka chybí. Pak ji může otec plně nahradit,“ tvrdí neuropsychologové z Oregon State University.

Mužský mozek má totiž schopnost reagovat pružně na rodinnou situaci a stát se nejen otcem, ale také matkou. Dokáže poskytnout dítěti potřebné citové zázemí a vytvořit si s ním pouto, jaké v úplné heterosexuální rodině zastává matka. Ovšem ne každá úplná heterosexuální rodina znamená, že matka a otec fungují jako matka a otec. Řada dětí vyrůstá sice v úplné rodině, ale potřebný emocionální vývoj a pouto k matce a otci stejně chybějí.

„Změna ve společnosti a naší kultuře vedla k tomu, že se muži stále více zapojují do péče a výchovy o dítě. Moderní rodina má různé varianty a struktury a stále více lidí je schopno hrát nekonvenční role při výchově dětí,“ tvrdí doktorka Sarina Saturn z Oregon State University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat