Vezmi si ten svetr. Máte nutit děti do oblékání, i když tvrdí, že jim není zima?

25.10.2018 | Děti a rodina

Spousta rodičů má sklony oblékat děti podle toho, jak jsou oblečení oni sami. Jenže nepřihlíží k tomu, že jsou třeba mnohem méně otužilí, než jejich děti a často je nutí do oblékání dalších vrstev, i když jim není zima. Je to tak správně?

Termoregulace

Něco jiného je dbát na pečlivé oblékání miminek a batolat, které ještě nemají dostatečně vyvinutou termoregulaci, a proto u nich hrozí rychlé prochladnutí, i když je venku relativně hezky. Avšak děti, které jsou již starší a samy se pohybují, nemívají už s tělesnou regulací problém, a tak není potřeba jej zbytečně oblékat do většího množství oděvů.

Nechodí, ale běhají

Dalším faktorem, proč dětem nebývá taková zima, jako nám, je fakt, že se pohybují mnohem více a mnohem rychleji, než dospělí. Na procházce, i když jde dospělý pomalou chůzí, musí dítě přidat do kroku, aby mu stačilo. Při venkovních hrách často běhají, tím pádem své tělo udržují neustále zahřáté. K tomu je třeba přihlédnout.

Metabolické teplo

Rodiče dbají, aby jejich děti nebyly hladové, a ty často jedí v malých dávkách po celý den. Maminky vždy nosí v tašce nějakou svačinku a dítě tedy hlady většinou nestrádá. Jídlo ale nejen plní jejich bříška, ale zajišťuje také správný a rychlý chod jejich metabolismu, který svojí činností zahřívá dítě zevnitř. I to je další důvod, proč jim nebývá taková zima, jako třeba zrovna maminkám, které se v jídle často odbývají a k tomu bývají unavené.

Vlastní rozum

Pokud s vámi dítě dokáže komunikovat, není nic jednoduššího, než se jej zeptat, zda mu není chladno. Dítě nemá důvod lhát, a pokud mu skutečně není zima, není potřeba jej do oblékání nutit. I tak byste s sebou ven měli nosit nějaký ten svršek navíc, pro případ, že by mu chladno bylo.

Rozhoduje pocit

Pokud je venku chladněji a fouká vítr nebo mrholí, je u horkokrevných dětí vhodné volit jako svrchní vrstvu z prodyšného, ale nepromokavého a větruodolného materiálu, například tenkou sofsthellovou bundu.

Všeho moc škodí

Ač se může zdát, že více oblečení dítěti nemůže ublížit, opak je pravdou. Dětem bývá horko, pod oblečením se potí a prochladnou ve vlhkých oděvech o to rychleji. Navíc tím, že nebudete dítě přehnaně oblékat, podporujete jeho imunitu a bude více otužilé. Ale i přesto, že vašemu robátku zima nebývá, je vhodné v chladnějších dnech nezapomínat na čepici, i když má na sobě jen mikinu. Nejvíce tepla uniká právě přes hlavu, a tak by čepice měla být vždy po ruce nebo ještě lépe, na hlavě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:38
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat