Potraviny, které zvyšují šanci na otěhotnění. Co zařadit do jídelníčku

Usoudila jste, že je ten správný čas na založení rodiny? V realizaci tohoto důležitého životního kroku vám může pomoci pravidelná konzumace kuřecího masa, tuňáka a brokolice. Vyplatí se vsadit i na květák nebo avokádo!

Tikají vám biologické hodiny tak hlasitě, že už to nelze přeslechnout? To, že naděje na početí podstatně zvyšuje zdravý životní styl a vhodná strava, jste zřejmě už párkrát slyšela. Jenže jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, aby vám těhotenský test ukázal vytoužené dvě čárky? Tyhle si prý s plodností hodně rozumí!

Drůbeží a hovězí maso. Dávejte si ho častěji

Pokud nejste zapřisáhlou vegetariánkou, odborníci pro vás mají jasné poselství. Zaměřte se na zdroje živočišných proteinů a železa. Závěry četných vědeckých studií se shodují v tom, že právě tato kombinace živin blahodárně působí na ženský reprodukční systém, takže může „zamíchat kartami“ ve váš prospěch. Připište si tedy na nákupní seznam krůtí, kuřecí a hovězí maso, tam zmíněné látky naleznete v hojném množství.

Nezapomínejte ani na ryby

A teď ruku na srdce, kdy jste si naposledy dala rybu? Ne, teď nemáme na mysli vánočního kapra, ale například tuňáka, makrelu či lososa. Nebo co třeba sardinky, aljašskou tresku či halibuta? Ve všech těchto druzích mořských živočichů se nachází vysoký podíl omega-3 mastných kyselin. Ty mají spoustu prokázaných příznivých účinků na lidský organismus, ovšem málokdo tuší, že hrají zásadní roli i v případě, dojde-li řeč na graviditu.

„Omega-3 mastné kyseliny mohou podporovat plodnost, neboť přesně tyto esenciální tuky jsou potřebné pro uvolnění stresu, hormonální rovnováhu i zdravé fungování buněk,“ vysvětluje americká profesorka působící na Harvardově lékařské škole Alice Domar.

Brokolice, špenát a kapusta jako svatá trojice

Kyselina listová patří na seznam vitaminů skupiny B, přičemž zvýšený příjem tohoto pomocníka gynekologové vřele doporučují. A to nejen v prvních měsících těhotenství, ale i v době, kdy o potomkovi teprve uvažujete, popřípadě na něm intenzivně „pracujete“. Kromě výše jmenovaných potravin zázračnou kyselinu v bohatém zastoupení naleznete i v hlávkovém salátu, rukole, zelí, květáku, chřestu, sóje, čočce nebo avokádu. Stačí si vybrat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat