Klidné dítko po vitaminu. Nevěříte?

Pokud má žena v těhotenství dostatek vitaminu B12, existuje u ní vyšší pravděpodobnost, že porodí klidné dítě, než u její „kolegyně“, jíž tento vitamin chybí.

Pokud jste tedy na začátku gravidity a vaše těhotenské chutě vám velí konzumovat steaky, vajíčka či kuřecí maso, nic si neodepírejte. Právě tyto potraviny jsou totiž na blahodárný vitamin B12 bohaté.

Ale pozor, záludnost některých potravin, jež obsahují B12, spočívá ve skutečnosti, že se některé z nich těhotným ženám přímo nedoporučují (například játra, syrová vajíčka či ústřice). I zmíněný steak by měl být raději propečený.

Proč jsou vlastně miminka matek, jež měly dostatek vitaminu B12, v porovnání s ostatními klidnější? Studie nizozemských vědců se zaměřila na spojitost mezi výživou těhotné ženy a náchylností dítěte ke kolikám. Zjistila, že pokud měla matka v těhotenství nízkou hladinu vitaminu B12 v krvi, pláčou miminka alespoň 3 hodiny denně, nejčastěji právě kvůli kolice.

Autoři výzkumu se domnívají, že nedostatek vitaminu B12 u těhotných žen negativně ovlivňuje vývoj nervových buněk miminka a zvyšuje tak jeho náchylnost k podrážděnosti. Navíc nedostatečné množství tohoto vitaminu může narušovat spánkový cyklus, protože dochází ke snížení tvorby spánkového hormonu melatoninu.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat