Tourettův syndrom má čím dál více dětí. Jak ho poznat a co s tím

07.11.2018 | Děti a rodina

Rozčiluje vás vaše dítě neustálým škubáním, vykřikováním či vyluzováním všelijakých zvuků? Učitelka si stěžuje, že při hodině neustále bouchá do lavice nebo se plácá do nohou a na napomínání nereaguje? Možná má Tourettův syndrom.

Co se to s ním děje?

Než se vašemu dítěti podaří vytočit vás k nepříčetnosti, zvažte možnost, že takové věci nedělá schválně a pozorujte ho. Tourettův syndrom je neurologické onemocnění, které postihuje mozek a bohužel mezi lékaři toto onemocnění s naprostým přesvědčením umí určit jen málokdo. Mnoho lékařů nebo psychologů nemá s touto nemocí prakticky žádné zkušenosti.

První projevy

První příznaky syndromu přicházejí nejčastěji mezi 4 až 8 rokem. Spouštěčem je často silná stresová situace, například úmrtí v rodině, stěhování, nástup do školy atp.

Příznaky

Příznaků je opravdu velká škála. Nemoc postihuje i mozkové buňky a v první řadě se lze u pacientů setkat se svalovými záškuby, které nejsou pacienti schopni ovládat už delší dobu, než rok. Takové tiky mohou být jemné – tik v oku, cukání koutku nebo i velice silné – pacient hází rukou, dupe nohou nebo hází vlasy, bouchá do předmětů, přičemž si může i ublížit. Tourettův syndrom se projevuje i zvukově. Postižení popotahují nosem, chrochtají, křičí a někdy vykřikují i celé věty s velmi nevhodným obsahem. Ve chvíli, kdy pacient prožívá stres, příznaky se zhoršují. Často se pak bojí vycházet z domu a vyhýbá se kontaktu s lidmi. Přitom řada pacientů své příznaky ani nevnímá.

Proč zrovna já?

Příčina Tourettova syndromu není dosud známa. Lékaři však přišli na to, že je z velké části dědičná. Také jím častěji trpí muži, než ženy a není ani nijak vzácná. Tourettovým syndromem trpí každý dvoutisící člověk.

Léčba

V některých obzvláště těžkých případech lékaři tlumí projevy syndromu antidepresivy, nejedná se však o dlouhodobé řešení. Ve čtvrtině případů příznaky vymizí s nástupem dospělosti. U většiny se alespoň zmírní.

Jak se chovat?

Děti bývají ve škole terčem posměchu a často se setkávají s šikanou. Špatně se jim s jejich vadou smiřuje a stejně tak těžké je to pro jejich rodiče. Je však potřeba zachovat chladnou hlavu a nezlobit se na ně. Buďte trpěliví a vlídní. Pamatujte si, že tiky dítě nikdy neodnaučíte, proto ho tím zbytečně nestresujte.  

Měli byste seznámit s problémem učitelku dítěte, která by měla dítěti upravit výukový plán podle jeho potřeb. Děti s Tourettovým syndromem mívají často potíže s počítáním, psaním i čtením a proto bude na místě zvolit individuálnější plán výuky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat