Geniální způsoby pro zklidnění plačícího miminka

Děti mohou plakat z nejrůznějších důvodů. Co dělat, pokud všechny pokusy o uklidnění selhávají? Změňte svůj přístup a vytaste se s novou metodou. Na výběr přitom máte hned z několika možností.

Červený obličej, zalykání, ruce v pěst, pak i vztekání. Maminky se nejdříve platí, co je to s jejich dětmi, pak tyhle otazníky střídá frustrace a ruce v dlaních. „Co je to se mnou, že neumím uklidnit svoje vlastní dítě?“ podléhá depresím každá druhá, která je naprosto paralyzovaná tím, že na jejího potomka absolutně nic nezabírá. Poznáváte se? Děsíte se každého dne a vzlykání? Pediatři a rodinní terapeuti doporučují tyhle tipy!

Vsaďte na šátky a nosítka

Obstarejte si ergonomické nosítko nebo šátek a vyrazte na procházku po bytě nebo rovnou po městě. Proč to zabírá? Studie naznačují, že uklidňující reakce v mozku dítěte je spuštěna zvlášť při pohybu nošení, pohupování nebo kývání. Jeho srdeční frekvence se zpomaluje a svaly se uvolňují.

Zapněte hudbu

Že u vás doma musí být jen ticho? Tak to jste nevyzkoušeli všechny různé žánry a písně. Něco z toho si vaše dítě určitě zamiluje. Stejně jako pohyb, i hudba má schopnost uklidnit nervový systém, snížit srdeční i respirační frekvenci. Stačí jen objevit oblíbený žánr. Jedno dítě usíná i Black Sabbath, druhé preferuje relaxační mód. Jděte cestou, „pokus-omyl“.

No a taky nepodceňujte moc svého vlastního hlasu, i když nejste Taylor Swift. Kojenci mohou být zklidněni mluveným hlasem nebo zpěvem své matky. A nejen tím. Vědci zaznamenali, že miminka z plačících záchvatů rozptyluje i nahrávka jejich vlastních vzlyků. Tak, zkusit to můžete…

Zhasněte světla

Je vaše dítě rozrušené natolik, že se nedá zklidnit? Zhasněte světla, nebo ho zaveďte do temného pokoje, kde s ním chvíli vyčkejte a mluvte na něj. Tento trik zabírá proto, že děti se snadno mohou stát nadměrně stimulované hlukem a světly každodenního života. Koneckonců, novorozenci jsou zvyklí na tiché, tmavé ohraničení lůna, takže zablokování všech těchto stimulů může potomka ztišit.

Použijte bílý šum

Další trik, na který rodiče i terapeuti přísahají? Bílý šum. Vyzkoušejte ventilátor nebo vysavač, použijte zařízení s bílým šumem, stáhněte si aplikaci. Teorie spočívá v tom, že tyto zvuky napodobují to, co dítě slyšelo v děloze, když krev matky procházela placentou. Bílý šum také maskuje další zvuky, například hraní sourozenců nebo odkládání jídel. Stačí, aby hlasitost byla nízká. Výzkumy ukazují, že přístroje s bílým šumem mohou přispět ke ztrátě sluchu, pokud jsou příliš hlasité, nebo se nacházejí v těsné blízkosti miminka.

Změňte místo

Ať už v tom jsou prdíky nebo zuby, dětský pláč někdy nebere konce. Náruč někoho jiného, nebo změna prostředí, byť se jedná jen o přesun z jednoho pokoje do druhého, může být všechno, co dítě potřebuje k tomu, aby změnilo svoji náladu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat