Poprvé o samotě. Kdy můžete nechávat dítě doma

20.12.2018 | Děti a rodina

Snad každého rodiče jednoho dne dostihne situace, kdy bude jeho dítě muset zůstat samotné. Jenže jak zhodnotit, kdy je ta správná doba a jaká učinit opatření, pokud skutečně nemáte na vybranou?

Záleží na rodičích

Ani ne tak ve smyslu samotného rozhodnutí, jestli svolí, aby dítě bylo doma samotné, jako spíš na jejich přístupu k výchově a zda dítě odmala vedli k samostatnosti. Takové děti to samozřejmě mají snazší, než ty, kterým rodiče odmalinka doslova stáli za zády. Pokud vaše dítě není dobrodružné nátury, budete to mít zjevně o něco složitější.

Psychologové se ale shodují na tom, že zhruba do deseti let není vhodné nechávat dítě samotné vůbec, tedy ne na delší dobu, než dvacet minut.

Pokud však víte, že nebudete mít na vybranou, je potřeba začít s dítětem trénovat co nejdříve a co nejčastěji. Nechávejte dítě doma každý den na pár minut a postupně dobu prodlužujte.

Naučte je nikdy a nikomu se neotvírat dveře, nesahat na ostré předměty, ty raději rovnou dejte s dosahu a stejně zabezpečte všechny léky a chemikálie. Naučte dítě telefonovat vám i na nouzové linky, kdyby bylo potřeba.

Raději hlídání

Ideální je využít možnosti školní družiny nebo hlídacích babiček. Zkuste se například domluvit se sousedkou, zda by dítě občas nezkontrolovala, když bude doma samotné, než přijdete z práce. Další možností je najmout si chůvu. Pokud jde o hlídání mezi koncem vyučování a dobou, než přijdete z práce, nemusí to být ani tolik nákladné.

Když se něco stane…

Musíte si uvědomit, že jako rodiče jste ze zákona povinni pečovat o své dítě. Jste také zodpovědní za to, co vaše dítě provede po dobu vaší nepřítomnosti, nebo za to, že se mu něco stalo. Zákon neurčuje, v kolika letech je možné děti nechat doma samotné, ale pokud dojde k nějaké nehodě, budete posuzováni pro ublížení na zdraví z nedbalosti.

Jestliže si neumíte jednoznačně odpovědět na otázku, zda je vaše dítě schopné být doma samo, zjevně o jeho schopnostech pochybujete. Možná se vyplatí ještě chvíli počkat nebo začít pravidelně trénovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat