Děti hubnou a přibírají podle matek, nikoli podle otců

Norští vědci tvrdí, že za obezitu svých dětí mohou matky, nikoli otcové. Během jedenáctiletého sledování totiž zjistili, že tělesná hmotnost dětí kopíruje trend, který vedou jejich matky. Jinými slovy, když matka zhubne, zhubne i dítě. Když naopak přibere, přibere i dítě. Ale změna stravy, pohybu a ve výsledku i tělesné hmotnosti otce na BMI jeho dětí vliv nemá.

Autoři z Norské univerzity vědy a techniky v Trondheimu sledovali 4400 dětí a jejich rodiče během jedenácti let. Všímali si změn v BMI matek a otců a také změn v BMI jejich dětí. Zatímco kolísání BMI u matky bylo provázeno stejným kolísáním BMI u dětí, změna BMI u otců neměla na BMI dětí žádný vliv.

„Rodiče mají zásadní vliv na zdraví a životní styl svých dětí. Chování, které vede k obezitě, může být snadno přeneseno z rodiče na dítě. Matky, jejichž pohybová aktivita ochabne, když děti rostou, přispívá k obezitě a vyššímu BMI jejich dětí v adolescenci,“ tvrdí jedna z autorek výzkumu Marit Næss z Norské univerzity vědy a techniky.

Přitom také platí, že čím vzdělanější matka je, tím větší vliv na tělesnou hmotnost svých dětí má.

„Obecně vzato je BMI nižší v rodinách s vyšším vzděláním než v rodinách se vzděláním nižším. Ale hubnutí matky má podle všeho větší vliv na zdravý BMI dětí právě v rodinách s vyšším vzděláním,“ dodává doktorka Kirsti Kvaløy z Norské univerzity vědy a techniky.

Jak jsou na tom české děti?

Dětská obezita je velkým problémem dneška. Statistiky totiž mluví jasně. Stále více dětí má problémy s nadváhou a řešení je složité. Zatímco ještě donedávna byli všichni přesvědčení, že se obezita týká především amerických dětí, dnes je jasné, že s ní máme problém i my. Evropská komise nedávno zveřejnila výsledky výzkumu obezity u jedenáctiletých chlapců ve všech členských a přidružených zemích EU. Z osmadvaceti států je na tom nejhůře Řecko, kde je mezi jedenáctiletými chlapci obézních devětatřicet procent. Více než pětatřicet procent obézních tohoto věku má devět zemí EU, Česko patří k těm se střední mírou obezity – čtvrtina jedenáctiletých.

Nejlépe jsou na tom Irsko, Dánsko a Nizozemsko, kde žije třináct až patnáct procent obézních chlapců ve věku jedenácti let. Do dvaceti procent obézních jedenáctiletých hochů mají také Norsko, Švédsko, Německo, Belgie, Rakousko a Francie.

Česko patří mezi země se čtvrtinou obézních chlapců věku jedenáct let, spolu se Slovenskem, Slovinskem, Spojeným královstvím, Portugalskem, Finskem, Estonskem, Litvou a Lotyšskem. Jednatřicet až pětatřicet procent obézních mají Španělsko, Itálie, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Chorvatsko a Polsko.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat