Neumíte si hrát se svými dětmi? Nejste v tom zdaleka sama

15.01.2019 | Děti a rodina

„Nebaví mě to. Jsem špatná matka?“ To je častá otázka na diskusních fórech zaměřujících se na rodinný život a výchovu dětí. Rodiče se v tomto případě dělí na dva tábory. První skupina prosedí s dětmi na koberci dlouhé hodiny, hrají pexeso, staví věže z kostek nebo společně něco vyrábějí a druhá si to absolutně neumí představit. Neznamená to ale, že jsou špatní rodiče. Je třeba jen najít rovnováhu.

O aktivity nejde

Je třeba si uvědomit, že nejde ani tak o to, jak s dítětem trávit volný čas, ale především mu část z něj skutečně věnovat. Nemusíte hrát stolní hry a převlékat se za princezny, když vás to nebaví, ale naučte se trávit s dětmi čas.

Pro děti je hraní přirozená aktivita, ke které dospělého vůbec nepotřebují. To, že se dožadují vaší přítomnosti, svědčí spíše o tom, že s vámi chce dítě trávit čas.

Ideální je přizvat ratolesti k něčemu, čím se zabýváte – nebo musíte zabývat – právě vy. Užívejte si společné vaření, pomoc v domácnosti, nechte ho žehlit kapesníky, vyvenčete společně pejska, umyjte koupelnu a mezitím vytvořte pár barevných bublin ze saponátu. Jde především o to být spolu.

Mluvte spolu

Snad nejhorším možným modelem, který bohužel není až tak neobvyklý, je moment, kdy dítě s nadšením očekává příchod rodiče z práce a těší se, že si spolu popovídají a pomazlí se, kdežto rodič zasedne s partnerem k hrnku kávy, dítě pozdraví a následně odežene, že si teď povídají dospělí.

Takový přístup je skutečně špatný a neomluví vás už ani to, že vás nebaví hrát dětské hry. Dítěti je třeba se věnovat a mluvit s ním. Rozdělujte svůj čas spravedlivě a povídejte si o všem, co vás přes den potkalo, co se vám líbilo, co vás naštvalo atd. Komunikace je pro děti mnohem důležitější, než tiché hraní karet.

A co baví vás?

Pokud vás nebaví hraní her, zkuste nabídnout dítěti aktivity, které baví vás. Pokud rádi šijete, čtete, hrajete tenis nebo jezdíte na kole, prostě ho zapojte. Vyrobte si společně jehelníček, předčítejte střídavě z knih nebo se jděte projet do lesa. U dětí je velká výhoda v tom, že ony skutečně budou dělat rády cokoli, když u toho budou moci trávit svůj čas s rodiči.

Nebuďte otrávení, že vás dítě stále přemlouvá, abyste se mu věnovali. Miluje vás a čas strávený společně s mámou a tátou je to nejmenší a zároveň nejkrásnější, co mu můžete dát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat