Na inteligenci dětí nemají vliv rasa ani peníze rodičů

Možná že v zemích, kde vysoké školné brání dětem z chudých rodin dosáhnout nejvyššího vzdělání, má socioekonomické postavení rodiny vliv na budoucnost dítěte, ale globálně to neplatí. A rozhodně to nesnižuje IQ onoho ekonomicky znevýhodněného. Vědci z Oxfordu prokázali v rozsáhlém výzkumu po celém světě, že mozek a inteligence dětí se vyvíjejí zhruba stejně rychle bez ohledu na rasu či třídní postavení jeho rodičů. A co víc. Inteligence je dědičná z pouhých deseti procent.

„Všechny děti, které se narodí zdravým rodičům v čistém životním prostředí, se rozvíjejí zhruba stejnou rychlostí, zatímco geny do tohoto procesu zasahují jen v pouhých deseti procentech,“ tvrdí autoři z Oxfordské univerzity.

Jinými slovy, bohatí s univerzitním titulem nemají častěji inteligentní děti.

Zdraví a dostačující péče

„Dokázali jsme, že zdravé matky mají zdravé děti a že zdravé děti se vyvíjejí všechny v téměř stejné rychlosti a míře. Je jedno, kde žijete, je jedno, jakou máte barvu pleti, je jedno, jakou máte rasu a etnikum. Mít dostačující lékařskou péči a výživu je klíčové, víc než dostačující ale není třeba,“ tvrdí profesor Stephen Kennedy z Oxfordské univerzity.

Projekt INTERGROWTH-21st sledoval šedesát tisíc matek a dětí po dobu sedmi let. První dva roky života, jeho výživa a chování matky k dítěti, jsou pro vývoj mozku klíčové. V té době se vytvoří asi dvě třetiny maximální hmoty mozku dospělého. V následujícím období má vliv hlavně kvalita stravy, životní podmínky (bezpečí) a kvalita vzdělání.

Na bohatství nesejde

Studie ale dokazuje, že kvalita stravy, životní prostředí (především přepych a pohodlí) a kvalita vzdělání (soukromé školy) neovlivní rozvoj mozku podstatněji, když jsou vyšší než v běžném standardu na Západě.

„Podstatná část odborníků a veřejnosti stále věří, že inteligence je především ovlivněna geny a prostředím, v němž žijeme, a prostředím, v němž žili rodiče a prarodiče, a jejich výživa a zdraví nejsou podstatné. No, není to tak,“ tvrdí profesor Kennedy z Oxfordské univerzity.

Výzkum jeho týmu dokazuje, proč se bohatým rodičům s univerzitními tituly občas povede vychovat dítě s průměrnou inteligencí, které dosáhne nejvýše na maturitu. A proč se v chudé rodině dělníků narodí výjimečně inteligentní vědec.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat