Mozky dobrých matek jsou na stejné vlně jako dětí

O tom, že mozky matky a dítěte fungují jako jeden, mají osobní zkušenosti mnozí lidé. Ale něco jako synchronizace mozků bylo jen teorií, na kterou se navíc mnozí vědci dívali přes prsty. Už nemůžou. Neurologové z Cambridgeské univerzity prokázali, že mozky matek a dětí skutečně synchronizovány jsou.

Týká se to tedy jen dobrých matek, které přiměřeně a odpovídajícím způsobem reagují na své dítě a jeho emoce. Dítě se na matku napojí a mnohem rychleji se učí. To se projeví také v jeho pozdějším životě.

Na stejné vlně

Výzkum tedy dokazuje více než senzační propojení mozku matky a dítěte především to, jak důležitá je bezpečná citová vazba matky a dítěte pro zdravý vývoj nedospělého člověka. Matky, které tvoří s dítětem bezpečnou vazbu, se synchronizují s jeho mozkem na stejných vlnových délkách. Prokázal to tým profesorky Victorie Leong z Cambridgeské univerzity.

Ta sledovala několik matek a dětí při vzájemné interakci, přičemž měřila pomocí moderních technologií činnost jejich mozků. A z výsledků je jasné, že matky, které měly bezpečnou citovou vazbu s dítětem, fungovaly na stejné vlnové délce jako jejich dítě. To se ale výrazně lépe učilo novým věcem než děti, které měly s matkou úzkostnou či vyhýbavou vazbu a neměly s ní sladěné mozkové vlny.

Být přítomen a propojen

„Prokázali jsme, že čím silnější je soulad ve vlnových délkách mozku, tím spíše se batole lépe učí sociální dovednosti. Navzdory faktu, že je tohle tak účinný mechanismus učení, je známo jen velmi málo o tom, jak se lidský mozek učí sociální dovednosti. Když se propojíme s druhými na neurologické úrovni, otevíráme se příjmu informací a vlivu druhých. Hlavním vzkazem našeho výzkumu ale je, že v rodičovství není nic důležitější než být pro dítě fyzicky přítomen a vědomě se s ním propojit,“ tvrdí profesorka Leong z Cambridgeské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat