Naučte děti včas a správně smrkat

21.05.2021 | Děti a rodina

Chodí vaše dítě s nudlí u nosu nebo si je neustále utírá do rukávů? Leze vám to na nervy, ale jakmile dítě vidí kapesník nastane hysterická scéna? Pochopit jak smrkání funguje, není pro dítě nic jednoduchého, pro jeho zdraví je to ale velice důležité. Vyzkoušejte pár tipů, které ho budou bavit a naučí ho používat kapesník.

Svíčková

Naučit dítě, aby dokázalo používat nos k dýchání samostatně, je mnohdy běh na dlouhou trať. Dobrým pomocníkem vám ale může být obyčejná svíčka. Zapalte ji a vyzvěte vaši ratolest, aby ji nosem zkusila sfouknout. Dávejte však dobrý pozor, aby se o plamen nepopálilo.

Zrcátkovaná

Pokud doma nemáte žádnou svíčku, kterou byste dítěti ke sfouknutí mohli předložit, zrcátko jistě najdete. Systém je podobný, jako u hry se sfoukáváním svíčky, tentokrát ale bude dítě nosem foukat na zrcátko a pokusí se jej zamlžit.

Nosní fotbálek

Vezměte si pekáč, velké víko od krabice nebo jiný předmět, který má mantinel a položte do něj pingpongový míček. Vyznačte si malé branky a zahrajte si fotbálek. Foukejte nosem do míčku a snažte se dát gól jeden druhému. Kdo dal víc gólů, ten vyhrává.

Flétna

Pro správnou techniku smrkání je potřeba naučit se dostat nejen vzduch z nosu ven, ale také dovnitř. K tomu je velmi vhodná hra na zobcovou flétnu. Ta zároveň rozvíjí i schopnost pravidelného a hlubokého dýchání a má mnoho jiných, pozitivních přínosů pro zdraví i vývoj dítěte.

Foukání do sáčku

Aby byla snaha dítěte pro vás i pro něj dobře patrná, můžete mu dát k nosu igelitový sáček a vyzvat jej, aby se nadechlo ústy a nosem pak sáček nafukovalo. Není to nic snadného, proto si nedělejte těžkou hlavu, když se to nepovede při prvních pár pokusech vůbec.

Vysvětlete to

Důležité je také to, aby dítě vědělo, proč je smrkání důležité. Smrkání je důležitou prevencí proti zánětu středouší, ale také vedlejších nosních dutin, kdy se zánět u malých dětí často šíří až do očnice, což má za následek opravdu nepříjemné bolesti a horečky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat