Jídlo bohaté na ryby tlumí příznaky dětského astmatu

Máte doma malého pacienta s astmatem? Pak mu dvakrát týdně naservírujte lososa, tuňáka nebo makrelu. Už po šesti měsících této „mořské terapie“ se prý vašemu potomkovi bude daleko lépe dýchat!

Z aktuálních lékařských dat vyplývá, že zatímco dětských alergiků mírně ubylo, stoupá počet těch, kteří se potýkají s astmatem. To se projevuje opakovaným pokašláváním nebo dráždivým kašlem, a to nejen v souvislosti s tělesnou zátěží. Typickou vizitkou jsou i dechové obtíže, které narušují spánek, způsobují chronickou únavu a sníženou školní výkonnost. Jaké jsou možnosti léčby? Kromě takzvaných úlevových medikamentů, jež jsou zaměřené na rozšíření průdušek, by podle všeho mohla pomoci i středomořská „potrava“.

Mořští živočichové jako náhrada prášků? To by asi šlo

„Už dávno víme, že jídelníček s vysokým obsahem cukru, tuků a soli negativně ovlivňuje průběh a vývoj dětského astmatu. Nyní jsme nashromáždili potřebné důkazy, které potvrzují, že zdravá strava, jejíž součástí jsou tučné ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny a vykazují silné protizánětlivé vlastnosti, může přinést úlevu,“ vysvětluje vědecká výzkumnice Maria Papamichael, jež působí na australské La Trobe University.

Místo rychlého občerstvení se jde do rybárny

Studie, jejíž nadějné poznatky publikoval magazín Journal of Human Nutrition and Dietetics, zahrnovala 70 astmatických pacientů ve věku od 5 do 12 let. Polovině respondentů pak odborníci doporučili, aby po dobu šesti měsíců jedli dvakrát týdně tuňáka, sardinky, lososa nebo makrelu. Zbytek své gastronomické návyky nijak neměnil. Po uplynutí stanovené doby a podrobných lékařských testech experti zjistili, že skupina, jež si dopřávala rybí maso, vykazovala zlepšené plicní funkce.

„Míra astmatu na celém světě je bohužel hodně vysoká. Je tedy naprosto nezbytné, abychom identifikovali nové terapie, jež by jedincům s touto nemocí pomohly. Domníváme se, že tradiční středomořská strava bohatá na mastné ryby, ovoce a zeleninu představuje bezpečný, snadný a účinný způsob, jak snížit veškeré příznaky astmatu u dětí,“ připouští spoluautor výzkumu Bircan Erbas, který působí na výše jmenované vzdělávací instituci. Takže co bude dnes k večeři?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat