Dejte občas dětem svobodu v rozhodování o tom, co budou jíst

04.08.2021 | Děti a rodina

Některé děti jsou vybíravější, než druhé. To není žádná novinka. V určitých obdobích vývoje je dokonce odmítání jídla, které dítě ještě včera zbožňovalo, naprosto normální a není třeba si ze situace dělat těžkou hlavu. Občas nechte dokonce výběr na dětech.

„Tohle sníš, a basta!“

Mnozí z nás byli v dětství vedeni k tvrdé disciplíně i u plného talíře. Co se navařilo, to se jedlo, a když někomu nechutnalo, zůstal hlady. To je jedna z možností, kterou můžete při řešení stravování vašeho dítěte zvolit, ale funguje to spíše u odrostlejších dětí.

Potíž, kterou může nucení do jídla přinést, je vytvoření úplného odporu nejen ke konkrétní potravině, ale k jídlu obecně. Dítě tvrdě odmítá přijímat cokoli, co mu nabídnete, a zkouší, jak dlouho to vydržíte. Problém nastává ve chvíli, kdy do dítěte nedokážete dostat pořádné jídlo a v zoufalé snaze udržet ho při životě nabídnete například sušenku. To je velice rychlý krok k získání obrovsky špatného stravovacího návyku, kterého budete své dítě (a potom i sebe) zbavovat velmi těžce a dlouho.

Dejte mu prostor

Mnohem lepší je zvolit cestu vlastního zájmu. Nechte dítě, aby vám pomáhalo při vaření oběda, vybírání potravin, hrajte různé hry, například poznávejte poslepu, kterou zeleninu máte v ústech, nebo hledejte podle vůně.

Je-li už dítě starší, nechte ho, aby si samo vybralo, co bude k obědu. Dejte mu na výběr a nechte ho, aby rozhodlo. Šance, že se bude k obědu těšit je více než dvojnásobná. Vždyť ani vy přece nemáte pokaždé chuť na to, co vám někdo nabízí. Vaše dítě to s odmítnutím či výběrem tak snadné nemá a na to je třeba myslet. Někdy nemusí jít nutně o bojkot, třeba mu skutečně některé potraviny nechutnají, nebo na ně zrovna nemá chuť. Nekažte mu vztah k jídlu tím, že jej do něj budete nutit.

Naučte ho hladu

Babičky říkávaly, že u plného talíře ještě žádné dítě hlady nezemřelo. A měly pravdu. Jestliže vaše dítě odmítá jídlo, i přestože mu dáváte možnost volby, nechte ho s klidným svědomím hladové. Samozřejmě se bavíme o vynechání jednoho denního jídla, nikoli o týdenní hladovce. Hlad je přecedíme nejlepší kuchař a až bude vaše dítko skutečně hladové, jistě nepohrdne plným talířem.

Zdroj: kidshealth.com, superkidsnutrition.com/pr_howtohelp/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat