Má smyl děti mučit na hodinách hudební výuky, nebo zvítězí vrozený talent?

Studie z roku 1993, která se zabývala vlivem cvičení na celkový výkon houslistů, přišla se závěrem, že pravidelné cvičení je důležitější než talent. Vědci z Ohia výzkum zopakovali, ale použili mnohem přesnější metody měření a analýzy. A mají úplně opačné výsledky. Podle nich cvičení ovlivní jen šestadvacet procent celkového výkonu. A zbytek stojí na talentu. Když dobrý houslista cvičí mnohem více než ten geniální, stejně ho nikdy dožene.

Tým z Ohia použil metody, které eliminují předsudky a statistické omyly. Z analýzy vyplývá, že rozdíl v délce cvičení mezi nejlepšími houslisty a těmi průměrnými se neliší. Ti nejdokonalejší netrénují usilovněji, přesto jsou lepší. Může za to jejich přirozený talent.

„Náš výzkum naznačuje… že množství úmyslného cvičení ovlivňuje výrazně méně rozdíly v celkovém výkonu u profesionálních houslistů, než se uvádělo. Mezi elitními houslisty množství cvičení nemůže ovlivnit to, proč někteří jedinci dosahují vyšší kvality vystoupení než jiní,“ tvrdí psycholožky Brooke Macnamarová a Megha Maitrová z Case Western University v Ohiu.

Pokud již vaše dítě hraje na hudební nástroj nebo o tom uvažujete, tak je to jedině dobře. Hudba je pro vývoj dítěte velmi důležitá, a i když z vašeho dítka zrovna nevyroste hudební virtuos, tak si s tím hlavu nelamte. Proč je dobré vést dítě k hudbě?

Vzpruha pro mozek

Je prokázáno, že učení se hře na hudební nástroj podporuje mozkovou činnost u dítěte. Zlepšuje schopnost soustředění, paměť, ale také schopnosti učit se novým věcem obecně. Hra na hudební nástroj stimuluje ty části mozku, jež jsou mimo jiné zodpovědné za čtení, matematické dovednosti, ale také emocionální vyspělost.

Větší sebevědomí

Učení se na hudební nástroj má v podstatě okamžité výsledky, dítě vidí, že hudbu ovládá s každým dnem lépe. A to mu dodá potřebné sebevědomí! Jak moc se mu bude dařit, je jen na něm, není závislé na kolektivu spoluhráčů. A to je potřebná vzpruha pro spoustu dětí, které s nízkým sebevědomím bojují.

Lepší trpělivost

Dnes jsou (nejen) děti zvyklé na okamžité uspokojení svých potřeb, nebaví je na něco čekat, vše vlastně mají na dosah ruky během chvilky. Ale u hudebního nástroje to tak nefunguje. Chce to čas, než mu přijdou na kloub, než hru na něj zvládnou. A to je naučí docela důležitou lekci – trpělivost. A také vytrvalost, protože zjistí, že když se nevzdají, získají odměnu v podobě vlastního úspěchu.

Prostor pro kreativitu

Hudba, tak jako každé umění, podporuje u dítěte kreativní vlohy. A ty se mu budou hodit nejen při hře na hudební nástroj, ale také v dalším životě. Třeba při hledání řešení ve složitých situacích či v práci. Byla by škoda kreativitu u dítěte ignorovat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat