S nezdravým životním stylem se zvyšuje počet dětských diabetiků

01.12.2019 | Děti a rodina

Cukrovka neboli diabetes je nemoc, při které je narušen metabolismus cukrů. Údaje Národního diabetologického registru uvádí, že jí trpí každý desátý Čech. Projevit se může v jakémkoli věku, čím dál častěji se však vyskytuje u dětí. Pokud tuto chybu zapříčiní genetická informace, mluvíme o cukrovce dědičné. Druhý typ, získaná cukrovka, vzniká z nezdravého životního stylu a kvůli dramatickému celosvětovému rozšíření si vysloužil pojmenování epidemie třetího tisíciletí. U dětí se objevuje převážně kvůli problémům s obezitou. Cukrovka nebolí a odhalit ji v dětském věku není jednoduché, proto je velmi důležité děti pečlivě pozorovat. Je-li neléčená, může vést k závažným zdravotním komplikacím.

Pro děti je typičtější cukrovka prvního typu, která je dědičným autoimunitním onemocněním. Jedná se o nemoc, během níž začne vlastní imunitní systém napadat buňky slinivky břišní. Ta přestane produkovat hormon inzulin, což vede k absolutnímu nedostatku inzulinu v těle.

Cukrovka druhého typu (získaná) vzniká v důsledku civilizačních jevů. „Nešvary moderní doby, jako je stravování ve fast foodech a nedostatečná fyzická aktivita, vedou k necitlivosti tkání v těle vůči inzulinu,“ upozorňuje MUDr. Marek Antoš. V případě, že buňky nepřijímají inzulin, nedokáží vstřebávat glukózu a její hladina v krvi stoupá. Získaný diabetes byl v minulosti záležitostí téměř výhradně osob starších 45 let, dnes ho však mají čím dál mladší lidé a výjimkou nejsou ani děti. Strmě totiž stoupá procento dětí s nadváhou.

Ať už se inzulin netvoří vůbec, nebo jsou tělesné buňky vůči němu necitlivé, dochází v organismu k problému s hromaděním cukru v krvi. Ten je sice pro lidské tělo zdrojem energie, nenaváže-li se však na hormon inzulin, nemůže svou energii tělesným buňkám předat a v krvi zůstává. Hladina cukru pak stoupá a buňky zůstávají bez energie.

Poznejte ji včas

Abyste u dětí rozpoznali onemocnění cukrovkou, pečlivě sledujte jejich potřebu pití a močení. Se zvýšenou hladinou cukru v krvi totiž ledviny produkují mnohem více moči a organismus si žádá častější doplňování tekutin. Děti, které již přestaly používat plenu, se mohou začít znovu pomočovat. U kojenců může být moč lepkavá a světle žlutá.

Dalšími pozorovatelnými příznaky jsou ubývání či přibývání na váze, únava nebo opakované kožní infekce a plísně. Pokud tyto příznaky zaznamenáte, přiveďte dítě co nejdříve k lékaři. „Zůstává-li tento stav nerozpoznán po delší dobu, nemocné dítě může náhle upadnout do bezvědomí a ocitnout se v bezprostředním ohrožení života. Výjimkou není ani poškození zraku, ledvin nebo cévního systému,“ varuje MUDr. Marek Antoš.

Nemoc odhalí rozbor krve

Příznaky, které na vašich dětech zpozorujete, sdělte podrobně lékaři. Ten pro potvrzení, či vyvrácení nemoci odebere dítěti vzorek krve a pošle ho do laboratoře, kde zjistí, jak velká je v krvi hladina glukózy.

K učinění závěru diagnózy je nezbytné potvrdit výsledek opakovaným měřením z dalšího odběru v některém z příštích dnů. Jako další stvrzení onemocnění cukrovkou může sloužit nález vyššího obsahu glukózy moči.

První typ diabetiků potřebuje doplňovat inzulin

„Základem léčby cukrovky prvního typu jsou pravidelné injekční aplikace inzulinu. Děti jistě ocení inzulinová pera, díky nimž je aplikace do podkoží snazší a méně bolestivá. Dále je nutné pravidelně měřit hladinu cukru v krvi, a to pomocí přístroje nazývaného glukometr,“ uvádí MUDr. Marek Antoš.

Glukózu v krvi lze měřit i speciálními hodinkami, které dítě kontrolují nonstop

U podávání inzulinu byste měli děti vždy hlídat. Aplikací nesprávného množství může dojít k takzvané hypoglykémii neboli nedostatku glukózy. Tento stav je velmi nebezpečný a může vést až ke ztrátě vědomí. V takovém případě je potřeba cukry okamžitě doplnit například kostkou cukru nebo sklenicí džusu.

K udržení stabilní hladiny by tento typ dětských cukrovkářů také neměl delší dobu hladovět. Děti by měly pravidelně přijímat menší porce stravy a neprovádět fyzicky náročnou činnost. Malé diabetiky je proto nutné o všem podrobně informovat a vybudovat u nich zodpovědnost k pečlivému dodržování režimu.

Druhý typ cukrovkářů musí změnit životní styl

Vzhledem k tomu, že cukrovka druhého typu je následkem obezity, při její léčbě je nutné se soustředit na úpravu životosprávy a redukci tělesné hmotnosti.

Dbejte na to, aby vaše dítě vykonávalo pravidelnou pohybovou aktivitu a změňte rodinné stravovací návyky. Je vhodné zavést pestrý a vyvážený jídelníček s dostatkem ovoce a zeleniny, omezit tučná jídla a slazené nápoje. Děti by měly přijímat stravu v pravidelných intervalech. Tato opatření vedou k redukci tělesné hmotnosti a množství cukru v krvi a mohou pomoci udržet onemocnění pod kontrolou bez nutnosti podávání inzulínu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat