Dopis Ježíškovi: Vážně by děti měly dostat vše, o co si napíší

Vánoce se kvapem blíží a nejeden „Ježíšek“ už spíše jen dolaďuje souhrn přání svých nejbližších. Mezi dospělými je poměrně praktické, když si lidé řeknou, co by jim opravdu udělalo radost, ale jak je to s dětmi? Skutečně by měly pod stromečkem najít vše, co se objevilo na jejich seznamu přání?

Zásadní roli hraje počet

Ačkoli hromady dárků pod stromkem vypadají lákavě, psychologové svorně tvrdí, že jsou naprosto zbytečné. Ideální počet dárků pro jedno dítě je okolo pěti. Je-li jich více, dítě trhá jeden za druhým, ale nejspíš už ani netuší, co bylo v těch prvních. Nezřídka ani všechny nerozbalí a někde v polovině ztratí zájem úplně. A to není dobře.

Abyste si mohli dosyta vychutnat radost svých ratolestí nad dárečky od Ježíška, je třeba zachovat koncentraci dítěte a dát mu dostatek prostoru, aby si dárky pořádně prohlédlo a uvědomilo si, co vlastně drží v ruce. S přibývajícím počtem balíčků však tato schopnost mizí.

Psychologové upozorňují, že velké množství dárků dítě dokonce stresuje. Je to totiž zcela stejné, jako kterýkoli jiný nápor, který vzniká přemírou střídajících se emocí. Od prvotního nadšení, přes zvědavost, co je v balíčcích, následnou ztrátu koncentrace, až po únavu a naprostý nezájem.

Nákupy podle seznamu

Samozřejmě, že by každý rád našel pod stromečkem to, co si opravdu přeje, ale nakoupit dítěti vše, co si nadiktovalo, není zrovna dobrý nápad. Ideálním řešením je darovat mu něco ze seznamu věcí, po kterých opravdu touží, tedy jeden hlavní dárek, a k němu pár drobností, které ho překvapí. Ať už váš potomek věří stále na Ježíška nebo už ví, že dárky kupují rodiče, mělo by vědět, že možnosti dárce nejsou neomezené a naučit se vážit si každé věci, kterou dostanou. Pořídíme-li vše, oč si napíší, skromnosti je to příliš nenaučí.

Dobrou zkušeností jim může být společná kompletace vánočních přání, kdy dítě napíše seznam a společně z něj pak vyberete jen to, co si skutečně přeje. Naučíte ho uvědomit si, že v životě je důležité občas z něčeho slevit a i tak může být výsledek potěšující.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat