Ženy rodící císařským řezem trpí častěji poporodní depresí

Císařský řez, zvláště v plné anestezii, by měl být jen krajním řešením porodních komplikací. Ženy, které se snaží vyhnout bolesti a podstupují císařský řez, za to mohou zaplatit poporodní depresí. Riziko je ještě vyšší, když navíc řez provádějí lékaři v plné anestezii. Dostavují se častěji vážné depresivní stavy se sebevražednými myšlenkami a sebepoškozováním.

Riziko vážné poporodní deprese je o čtyřiapadesát procent vyšší, pokud žena porodí v bezvědomí v plné anestezii.

„Obecná anestezie při císařském řezu může zvýšit riziko poporodní deprese, protože oddaluje zahájení interakce mezi matkou a novorozenětem dotekem kůže na kůži a kojením. Vede k mnohem akutnější a trvalejší poporodní bolesti,“ tvrdí doktor Jean Guglielminotti z Columbia University.

Poporodní depresí trpí tři procenta žen, které rodí císařským řezem. Je to vážný psychologický stav, který působí zhoubně na mentální zdraví ženy, ale také na psychologický vývoj novorozeněte, jež potřebuje první dny po porodu dotek a přítomnost matčina těla.

Příznaky poporodní deprese

Rodiče mohou pociťovat potíže s navázáním pouta mezi nimi a dítětem, odmítání miminka, slabé sebevědomí v péči o něj, obavy, zda se o ně dokážou dobře postarat. Může se objevovat posedlost zdravím dítěte, projevující se například přehnanou hygienou nebo neustálým vyhledáváním sebemenších náznaků potenciální nemoci. Poporodní depresi propadá rodič většinou v prvním roce života dítěte.

Dále jsou to:

  • Únava
  • Plačtivé etapy
  • Otupělost
  • Poruchy spánku
  • Náladovost
  • Strach
  • Úzkost
  • Bolesti na hrudníku
  • Zvýšený tep
  • Třes
  • Malátnost
  • Změna libida

Nebojte se svěřit

Je důležité mluvit o svých pocitech. Pokud máte dojem, že jsou vaše myšlenky za hranicí normálního uvažování, řekněte to svému lékaři. Pokusí se vám pomoci, jak jen to bude možné. Poporodní deprese není totiž nic neobvyklého, a i když máte dojem, že vaše mateřské schopnosti selhávají, není na vině vaše povaha.

Únava, nebo deprese?

Aby se váš stav dal zhodnotit jako deprese, musí příznaky přetrvávat alespoň dva týdny. I přesto stále komunikujte se svojí rodinou a mluvte o tom, co cítíte. V některých případech může dojít až k poporodní psychóze. Některé příznaky jsou podobné epizodám maniodepresivní psychózy s návaly deprese, apatie, halucinacemi a podrážděností až agresivitou. U psychózy je velice důležitá hospitalizace a okamžitá psychiatrická léčba.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat