Děti by se měly poznat nudu

„Já se nudííííííííím!“ – na žebříčku nejhorších vět, které rodiče od děti slyší, se tahle pohybuje hodně vysoko. A vlastně neprávem. Protože nuda u dětí by nemělo být téma pro rodiče.

Ještě víc nesnesitelná než pro děti samotné je dětská nuda pro rodiče. Když stojí před vámi, dělají psí oči, které by jim leckterý pes mohl závidět, malá ramínka svěšená hluboko dole a říkají „My se nudíme.“ Pohled, že by se nejedno srdce ustrnulo.

Představení na zbláznění

„Můžeme si pustit pohádku?“ – pokračuje žadonění dětí a leckterý rodič podlehne. Ale proč vlastně? Protože si dvě, tři nebo i více dětí momentálně nedokáže vymyslet lepší zábavu? Smutným faktem současnosti je, že děti se i přes širokou nabídku nedokážou zabavit. Však si vzpomeňte na svoje dětství! Copak byl čas nudit se?! A když už někdy nastaly chvíle, kdy se zrovna neběhalo po lese nebo neskákal panák, jak jste si ty chvíle nicnedělání užívali? A málokomu rodiče běželi vymyslet program.

Co se stane, když se nic nestane

To jen dnešní rodiče mají pocit, že se musí o zábavu dětí starat nepřetržitě. Co by se stalo, když třeba vůbec nezareagujete? Možná děti ještě párkrát zkusí obrátit pozornost na svoje trápení s nudou, ale nakonec to vzdají a odejdou. A když je necháte, určitě vás samotné překvapí, jak rychle se dokážou nakonec zabavit. Nejenže je vymýšlení posune dál ve vnitřním vývoji, ale zapojí i vlastní kreativitu. A příště už budou vědět lépe, jak na to. A vy poznáte, že z nudy může vzejít něco překvapivě dobrého.

Naučte se neodpovídat

Možná se vám bude zdát, že přehlížet potřeby dítěte nekoresponduje s vaším přesvědčením o vstřícné výchově. Naopak! Věřte, že tím, že jim dopřejete možnost nudit se, děláte pro své děti to nejlepší. Pokud se (zatím) necítíte na to, abyste nezareagovali, zkuste dětem navrhnout alternativní možnost. Nudíš se? Tak, jestli nemáš teď nic na práci, můžeš mi pomoct s úklidem/ nádobím/ žehlením… A uvidíte, jak rychle se vaše děti nudit přestanou! Najednou je bude napadat milion a jedna věc, kterou ještě musejí udělat. Ale o to jde – dovést je k tomu, že se dokážou zabavit i samy. A dokud je úklid nebo vynesení odpadkového koše horší než nuda, tak to ještě tak hrozné není.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat